Tužni prizori stižu ovih dana iz doline Neretve, područja iz kojega i u Slavoniju stižu mandarine, a čije je plantaže ove godine poharala sredozemna voćna muha. Na tone mandarina pretvaraju se u kompost, a na tržište stiže ono malo zdravih. Za sada još uvijek ih ima i na vinkovačkoj tržnici i na štandovima po gradu.
Na vinkovačkoj tržnici ove srijede mandarine, klementine i limun na svom štandu u ponudi je imao i OPG Zbiljski Marica iz Jarmine.
„Sve je stiglo iz Opuzena. Mandarine su 1,50 eura za kilogram, klementine 2,00 eura za kilogram, a limun 2,50 eura za kilogram. Sve je domaće i odlične kvalitete, a što se cijena tiče to je otprilike isto kao i lani. Mislim da smo s cijenama i među jeftinijima na tržnici jer se mandarine nude i po 1,70 eura i po 2,00 eura, a klementine i po 2,50 eura. Što se prodaje tiče, mogu reći tako, tako. Nije to kao nekada i kupaca je manje”, istaknula je Marica Zbiljski.
A među kupcima koji su na tržnicu došli i zbog mandarina zatekli smo i Nevenku Hranueli.
„Često kupujem mandarine i nastojim uvijek kupiti domaće, dobre su i zadovoljna sam. Cijene su takve kakve jesu, tu mi ništa ne možemo. Ne sjećam se kako je bilo lani, ali skuplje je sve pa vjerojatno i mandarine”, rekla nam je.
Osim na tržnici mandarine su u prodaji na štandovima u gradu, u voćarnicama, trgovinama i, naravno, trgovačkim centrima gdje se mogu i naći najjeftinije te ih u ovotjednoj ponudi ima već od 0,89 eura za kilogram.
Mandarina, poznato je, ima brojne benefite za zdravlje. Kada je riječ o njezinoj energetskoj vrijednosti energetska vrijednost 100 g svježe mandarine iznosi 53 kcal / 223 kJ. Od toga sadrži 13,3% ugljikohidrata, 0,8% proteina i 0,3% masti. Od minerala mandarina sadrži: kalcij, željezo, magnezij, fosfor, cink, bakar i mangan, a od vitamina: vitamin C , tiamin, riboflavin, niacin, pantotenska kiselina, vitamin B6, folna kiselina, vitamin A i vitamin E. Od ostalih nutrijenata mandarina sadrži vlakna i karotenoide lutein+zeaksantin.
Konzumacija mandarina, navodi portal slowliving.hr, pridonosi uklanjanju toksina iz organizma i jačanju imuniteta te dobrom raspoloženju. Odličan su izvor vitamina C za koji je otkriveno da značajno utječe na usporavanje raka debelog crijeva, ublažavanje astme… Bogat su izvor magnezija, kalcija i kalija. Također, sastojci iz mandarina smanjuju rizik od raka pluća kod pušača. Pektin iz mandarina sprečava rast razine šećera u krvi, a samim time i osjećaj gladi te je odlična za sve one koji se bore s viškom kilograma. Budući da je bogata antioksidansima sprječava oštećenja kože te je idealna za prirodnu njegu, a posebno se preporučuje za masnu kožu.
Recimo i to kako pri kupnji mandarina treba voditi računa o tome da im je kora sjajna i narančasta, a najbolji su plodovi oni koji su teški za svoju veličinu jer to znači da mandarina sadrži više soka i nedavno je ubrana. Najviše se zasigurno konzumiraju svježe, ali se od nje radi i kompoti, džemovi i sirupi za napitke, a postoje i brojni recepti za kolače s mandarinama.
Prenosimo jedan s portala žena.hr, jednostavan, a čini se jako ukusan. Kolač se zove Jednostavna torta na šnite, a dolazi u obliku rolade. Sastojci: 60 grama omekšanog maslaca, 2 jaja, 100 grama šećera, 2 žličice praška za pecivo, 2 žlice sitno naribane mandarinine korice, 0,03 dl mandarinina soka 100 ml kiselog vrhnja, malo soli. Glazura: 4 jušne žlice, mandarinina soka, 100 grama šećera. Priprema: Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva i kalup za kruh premazati maslacem. Umuti jaja, brašno, šećer, maslac, prašak za pecivo, koricu, kiselo vrhnje i sok dok ne postane glatko. Sipati u kalup i peći od 35-45 minuta, do zlatnosmeđe boje. Ostavi da se ohladi 5 minuta. Za to vrijeme iscijediti tri mandarine i spojiti sa 100 grama šećera te još topli kolač izbockati čačkalicom i preliti glazurom.