U dvorištu Stare škole u Andrijaševcima danas su proglašeni pobjednici drugog izdanja manifestacije GastRo A – izbora najbolje kulenove seke i kobasice. Najboljom kobasicom proglašena je ona iz Obrta za obradu i prodaju mesa Marjan iz Iloka, dok je u kategoriji kulenovih seka slavila Poljoprivredno prerađivačka braniteljska zadruga Babogredski Feniks.

Manifestaciju, koju organizira Općina Andrijaševci u suradnji s Vukovarsko-srijemskom županijom, obilježilo je ocjenjivanje 49 pristiglih uzoraka i bogat program koji je pokazao važnost očuvanja slavonske tradicije.
“Apsolutno smo nešto novo naučili. Cilj nam je da proizvodi koji su danas izloženi, a i oni budući, dostignu dodanu vrijednost na tržištu koju zaslužuju. Moramo raditi više na brendiranju i standardizaciji jer to tržište od nas traži, a kvaliteta naših proizvoda to omogućuje”, rekao je načelnik Općine Andrijaševci Ante Rajković.
Posebna pažnja posvećena je edukaciji proizvođača kako bi se poboljšala kvaliteta proizvoda i omogućila bolja prepoznatljivost na tržištu.
“Gastro A manifestacija iznimno je važna za našu županiju. Ona ne samo da pozicionira kulenove seke i kobasice na tržištu, nego i čuva naš srijemski identitet i slavonski duh. Kroz edukacije želimo pomoći proizvođačima da njihovi proizvodi budu standardizirani i prepoznatljivi”, istaknula je pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu Vukovarsko-srijemsku županiju Magdalena Parat.
Atmosfera na manifestaciji bila je odlična. Posjetitelji su uživali u vrhunskoj hrani pripremljenoj s posebnom pažnjom, uz nezaobilazne slavonske delicije poput kobasica i kulenovih seka, upotpunjene sezonskim jelima od šparoga. Sve je bilo fino, a druženje uz glazbu i bogatu ponudu jela i pića zaokružilo je pravi slavonski doživljaj.
Veliki broj sudionika i posjetitelja dokaz je da se manifestacija razvija u pravom smjeru.
“Uvijek je lijepo biti u Rokovcima i Andrijaševcima jer se vidi koliko se načelnik i Općina trude oko svakog događanja. Rezultati su vidljivi i na ovoj manifestaciji, a ovakva organizacija zaslužuje svaku pohvalu i potporu”, rekao je saborski zastupnik Ivan Bosančić.
Poseban doprinos dao je i poznati kuhar Tomislav Špiček, koji je sudjelovao na stručnom panelu zajedno s profesorima Agronomskog fakulteta iz Zagreba.
“Svaki proizvođač koji želi vrhunski proizvod trebao bi sudjelovati na ovakvim edukacijama. Najvažnije je omogućiti onome koji uzgaja i prerađuje svinju da bez brige proizvodi i plasira. Bez njih nema ni kvalitetnog krajnjeg proizvoda”, rekao je kuhar.
Stručno ocjenjivanje provedeno je pod vodstvom dr. sc. Ivice Kosa, koji je istaknuo kako su uzorci ove godine pokazali napredak u kvaliteti, uz manji broj uočenih mana.
GastRo A još jednom je potvrdio koliko Slavonija i Srijem imaju bogatu tradiciju i kvalitetu koju vrijedi njegovati i predstavljati široj javnosti.