23 C
Vinkovci
Utorak, 30. travnja 2024.

Danas u Vinkovcima atraktivna završnica Rimskih dana

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Rimski dani u Vinkovcima počeli su 26. svibnja događanjima iz bogatoga popratnog programa manifestacije, a svoju kulminaciju dosežu jučer i danas.

I danas, sve do 23 sata, može posjetiti, razgledati pa i kupiti ponešto iz ponude Rimskog sajma. Tijekom dopodneva održana je Radionica izrade rimskih vojnih sandala u Gradskoj knjižnici i čitaonici, a u Gimnaziji učenici su izveli igrokazna latinskom jeziku. U 11 sati u parku je počela kreativna radionica sa slamom te keramičarske radionice. Radionice traju do 19 sati, kao i program Rimskih igara. Do 18 sati posjetiti se mogu i tabori u parku, a onda kreće njihova priprema za večerašnji središnji program. Od 17 do 19 sati u parku su najavljene i cirkus radionice.

U 20 sati počinje defile svih sudionika večernjeg programa i žonglera s vatrom ulicama grada.

U 20,30 sati u Areni u parku počinje program pod nazivom “Barbari opet?!”, a ako je suditi po jučerašnjoj generalnoj probi, najbolje bi bilo doći malo ranije i zauzeti svoje mjesto kako bi se moglo uživati u atraktivnom prisjećanju na bitku iz 378. godine kod Hadrianopolisa, gdje se Barbarima odnosno Hunima i Germanima, suprotstavio rimski car Valens, rođen u Cibalama, današnjim Vinkovcima. Bitku je izgubio i na bojištu poginuo, a od tada Rim gubi kontrolu nad cijelom Panonijom.


I na kraju, s početkom u 22 sata, na pozornicu “kod lampe” popet će se Belfast Food”. Njihov koncert, koji će na najbolji mogući način i zatvoriti Rimske dane, dio je prave svečanosti posvećene pivu i to ne bilo kakvom, nego craft pivu. Riječ je o 1. Festivalu craft piva “Beeram domaće” koji su u okviru Rimskih dana organizirali vinkovački proizvođač craft piva “Valens” Ivan Vorgić, Hrvatska gospodarska komora i naša kuća Novosti, a pod pokroviteljstvom grada Vinkovaca. Na inicijativu gradonačelnika povećana su izdvajanja za ovu manifestaciju. Prema broju posljetitelja možemo reći kako su danas i jučer  Vinkovci dobili manifestaciju koja ide u korak s Vinkovačkim jesenima. Na dvodnevnom festivalu može se kušati 30-ak vrsta piva i uživati u odličnoj glazbi. Sinoć je Vinkovčane i goste u gradu oduševilo “Hladno pivo”, a za večeras to isto jamči i “Belfast Food”.

   

   

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno