Nedjelja, 23 studenoga, 2025

Vinkovački “San” treći puta u stotinu vodećih restorana

|

Pronaći restoran kojem se stalno vraćamo mala je misija svakog gurmana. O hrani se, znamo, najradije razgovara u društvu. Uspoređuju se iskustva, preporuke i, naravno, vječna tema jeste gdje se jedu najbolji ćevapi u gradu. Jer ćevap je, složit ćemo se, kralj roštilja. I dok će netko dvojiti, a netko odgovoriti bez razmišljanja, mnogi će isto reći kako boljih od Aljinih nema.

Za one koji nisu iz Vinkovaca, riječ je o obiteljskom restoranu San u Glagoljaškoj ulici kojeg vodi Alijin sin Edin, već treći put uvrštenom među stotinu vodećih u Hrvatskoj prema Gastronaut.hr. Nagrada nije slučajnost, nego rezultat predanosti, znanja i, možda najvažnije, ljubavi prema poslu jer ulaskom u restoran dočekani ste kao dragi gosti kojima je već jednim pozdravom konobarske ekipe i pokojom šalom uljepšan dan.

Sve počinje obiteljskom pričom. Obitelj Alije Karinčića doselila je u Vinkovce 1971. godine, a mesarski zanat bio je njihov pečat kroz generacije. Alija je nastavio tradiciju, otvorio vrhunsku mesnicu s provjerenim mesom, a potražnja za onim pečenim logično je 1997. dovela do pečenjarnice. Pravi zaokret stigao je 2012. godine kada se u ugostiteljski svijet uključio Alijin sin Edin koji je prethodno upisao kuharsku školu i već tada znao da će kuhinja biti njegov put.

Foto: Restoran San Vinkovci/Facebook

„Jedini sam u obitelji koji nisam mesar. Po završetku škole radio sam godinu dana u Švicarskoj u kuhinji Steve Karapandže, potom u Irskoj, Francuskoj, Španjolskoj. Kad sam sve pohvatao, vratio sam se u Vinkovce i započeo svoju priču“, govori danas chef kuhinje najpoznatiji po roštilju koji rijetko koga ostavlja ravnodušnim. Posebno naglašava njihov najveći adut, a to je ugalj koji svi izbjegavaju jer je zahtjevan. „Treba i vremena i volje. Trebate voljeti taj roštilj da biste mogli to raditi“, dodaje.

Foto: Restoran San Vinkovci/Facebook

Edin nakon preuzimanja tada još pečenjarnica širi ponudu i sve polako pretvara u pravi restoran. Dok mnogi restorani meso kupuju unaprijed i zamrzavaju, njima to nije potrebno jer obiteljska mesnica nalazi se tik uz restoran, a meso je svakodnevno svježe i dolazi s farmi na koje se oslanjaju desetljećima. „Svaki dan dolazi svježe meso, nema potrebe da se gomila. Koliko nam treba, toliko uzmemo“, kaže.

Foto: Restoran San Vinkovci/Facebook

A ćevapi po kojima ih ljudi pamte već pola stoljeća? Recept je star i nepromijenjen. „Bilo je pokušaja promjena, ali htjeli smo ga ostaviti onakvog kakav jest. Kako je išlo dosad, neka se nastavi tako. Možda ima i boljih, možda ima lošijih – nebitno. Nama je ćevap donio sve što imamo u životu. Nikada nećemo to zaboraviti i on ostaje u našem asortimanu“, govori Edin s vidljivim ponosom.

Foto: Restoran San Vinkovci/Facebook

Ipak, San je puno više od ćevapa. Posljednjih godina fokus je i na steakovima. „Možemo garantirati da je meso s naših farmi domaće, ne kupujemo od industrija. To su sve naša simentalska goveda. Oko toga se trudimo i biramo junice koje uzimamo“, objašnjava. Istu filozofiju primjenjuju i na povrće, voće, ribu. Ništa nije iz uzgajivačnica, riba stiže sa zadarske tržnice, a razlog vrlo jednostavan. „Imamo i mi puno djece, velika smo obitelj i svi se hranimo iz ovog restorana. Zašto bih ja svome djetetu dao nešto loše kad možemo priuštiti dobro? Oko nas ima jako puno aduta“, dodaje.

Foto: Restoran San Vinkovci/Facebook

Koliko nagrada znači njihovom razvoju, Edin još ni sam ne zna. Ali jedno je sigurno, ne opušta se. U poslu vidi izazov, konkurenciju doživljava i kao prijatelje kojima također želi ulazak u ovaj rang, a potvrda struke samo je dodatni poticaj. Jedan je hrvatski gastrokritičar, nakon kušanja njihovih specijaliteta, San smjestio u TOP 3 roštilja u zemlji. „Puno je ljestvica iznad nas i trebamo biti još bolji“, skromno poručuje. Moto njegova tima je jednostavan, a on glasi kako uvijek može bolje.

A tim je srce restorana. Obitelj i zaposlenici funkcioniraju kao jedno. „Svi se slažemo, braća, sestre, zetovi i radnici. Nikad se nisam prema radniku odnosio kao da sam iznad njega, uvijek se šalimo. Skidam kapu svima. Netko povuče više, netko manje, ovisno o danu. Uskačemo jedni drugima i krpamo se. Kad radiš u svome, nije niti problem i ne gledaš na sat“, kaže. Ponedjeljak im je neradan. Umjesto nedjelje, ponedjeljak je obiteljski dan uveden prije nekoliko godina jer uz vikend pune ruke posla, predah je nužan.

Foto: Restoran San Vinkovci/Facebook

Planova je puno, a širenje je sve bliže. Najnovija Edinova investicija je hladnjak za suho dozrijevanje u kojem će meso odležavati pedesetak dana, taman da Fiorentina, T-bone ili Tomahawk budu na vrhuncu kad stignu pred gosta.

Foto: Restoran San Vinkovci/Facebook

Ono smo što jedemo. A domaća kvalitetna hrana ima svijetlu budućnost, osobito kada se radi onako kako to čine Karinčići. Njihova priča napreduje iz dana u dan, i to ne na Jadranskom moru niti u velikim centrima, nego u Vinkovcima, rekli bismo, malom gradu s ljubavi prema velikim okusima.

Foto: Restoran San Vinkovci/Facebook
- Advertisement -

Zadnje objave

Plinara istočne Slavonije d.o.o.

Radno vrijeme blagajne Vinkovci-Županja

PON – PET od 7:30 do 14:00h
Besplatni broj za hitne intervencije
od 0 do 24h
0800 304 336

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.