Postoji prostor za suradnju u plasiranju proizvoda iz Vukovarsko-srijemske županije u turistički sektor u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a s tim ciljem će biti organizirana i prezentacija tih proizvoda na tradicionalnom susretu vinara s ugostiteljima i hotelijerima. Također, organiziran će biti i posjet predstavnika turističkih agencija najjužnije hrvatske županije u Slavoniju, a kako bi se istražili mogući načini suradnje i premostili problemi prostorne udaljenosti, ali i troškova prijevoza, zaključci su to današnjeg radnog sastanak u Dubrovniku na kojem je sudjelovalo izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije predvođeno županom Božom Galićem, te predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije predvođeni županom Nikolom Dobroslavićem. Naime, glavna tema sastanka bila je kako uspostaviti snažniju gospodarsku suradnju između Plave i Zelene Hrvatske. Župan Dobroslavić rekao je ovom prilikom kako suradnja Plave i Zelene Hrvatske postoji dugo vremena na nekoliko razina, no napomenuo je kako uvijek ima mjesta za napredak, na kojem treba konstantno raditi. “Ostvarivanje te suradnje nije jednostavno niti stvar dobre volje, na tome treba ustrajno raditi. Mi svake godine poklanjamo Vukovarsko-srijemskoj županiji jedan tegljač mandarina, a oni su nama ove godine poklonili tegljač jabuka. To je naravno sve simbolika, ali pokazuje kakve prijateljske odnose imamo”, naglasio je Dobroslavić, te predložio da se na tradicionalnom susretu vinara Dubrovačko-neretvanske županije s ugostiteljima i hotelijerima, koji se održava početkom veljače predstave i proizvodi OPG-ova koji su zastupljeni u Agro-klasteru naše Županije. “Mi želimo spasiti naše OPG-ove, stoga smo i osnovali Agro-klaster, u suradnji s općinama, s Poljoprivrednim Fakultetom u Osijeku i zadrugom “Vinkovačka šparoga”. Krenuli smo s određenim aktivnostima, ovo nam je prva godina i mislim da idemo u dobrom pravcu. Cilj nam je doznati što i koliko je potrebno hotelijerima na jugu Hrvatske, a kako bi dogovorili konkretnu i sigurni suradnju”, istaknuo je župan Božo Galić. Spomenuo je kako bi ovakva suradnja spasila mnoga slavonska obiteljska gospodarstva, a dodao je kako i osobno može garantirati visoku kvalitetu proizvoda iz naše županije. Direktor Agro-klastera Zdenko Podolar na sastanku je objasnio kako se u Slavoniji proizvode i “klasični” proizvodi, ali i oni koji nisu toliko poznati, poput domaće šparoge. “Uspostavili smo kontakte s hotelijerima iz Istre, osnovali smo šest podklastera koje povezujemo s potrošačima, odnosno hotelijerima. Kod nas već funkcionira klaster vina i meda i slijedom toga došli smo do nekih 140 prehrambenih artikala koje možemo ponuditi u dovoljnoj količini”, rekao je Podolar. S druge strane, predsjednik Uprave Hotela Maestral Julijo Srgota istaknuo je kako je imperativ distribucija i ujednačenost proizvoda. “Mi smo distribucijski u nezgodnoj situaciji, ali ako se napravi posao s nekom od većih hotelskih kuća, svi smo mi ovdje za takvu suradnju. Moramo vidjeti konkretne proizvode. Ne mora biti najjeftinije, ali neka bude naš i ekološki proizvod. To je danas izrazito u trendu”, poručio je Srgota.