19 C
Vinkovci
Četvrtak, 19. rujna 2024.

Bačić: Postupno ukidanje obvezne članarine za HGK malim tvrtkama i poduzetnicima

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Potpredsjednik HDZ-a Branko Bačić rekao je danas da bi u novom zakonu o Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) išli na postupno ukidanje obvezne članarine za male tvrtke i male poduzetnike te prema daljnjem rasterećenju i smanjivanju iznosa članarine i za velike poduzetnike.

“Zajednički stav nas na razini stranaka vladajuće većine je da je jedan od temeljnih postulata budućeg zakona svodi se na postupno ukidanje obvezne članarine za male tvrtke i male poduzetnike. Sam prag prihoda koji bi predstavljao ukidanje članarine ćemo definirati tj. utvrdit ćemo koja bi to bila visina prihoda ispod kojeg bi poduzetnici bili oslobođeni plaćanja obvezne članarine”, rekao je Bačić nakon sastanka stranaka vladajuće koalicije. Poručio je i da bi i za velike poduzetnike također išli prema daljnjem rasterećenju i smanjivanju iznosa članarine, ali koja bi još uvijek bila obvezatna.

Istaknuo je i da su na sastanku naglasili potrebu da Ministarstvo gospodarstva krene u izradu novog zakona o HGK na tragu njihova zaključka koji su kao vladajuća većina prihvatili u petak u Hrvatskom saboru.  Bačić je rekao da bi se HGK trebao više okrenuti tržištu te boljem korištenju sredstava iz EU fondova, a što bi omogućilo financiranje Komore. Naglasio je i važnost bolje suradnje između HGK i obrazovnog i znanstvenog sustava. Novim zakonom treba se jasno definirati postupanje s javnim ovlastima koje danas HGK obavlja, a financiraju se iz obvezne članarine.

“Naš je cilj da kroz travanj, najkasnije 1. svibnja sam zakon ide u javnu raspravu kako bi ga prije ljetne stanke mogli raspraviti”, kazao je Bačić i dodao kako bi za velike poduzetnike ostavili određeni iznos članarine koji bi predstavljao daljnje financijsko rasterećenje, ali i koji bi bio obvezan s obzirom na usluge koje bi Komora predstavljala i pomagala tim poduzetnicima.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno