„Vlada je više nego pripravna nabaviti rusko cjepivo Sputnjik V čim ga odobri Europska agencija za lijekove i dodatno staviti u funkciju zaštite građana od pandemije. Učinit ćemo sve bilateralno da vidimo detalje,” najavio je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade koja je od ruske strane zatražila dodatnu dokumentaciju o cjepivu te istaknuo da je započela formalna procedura odobrenja.

Tijekom ožujka se očekuje odobrenje EMA-e i za cjepivo Johnson&Johnson, što je novih 900.000 doza u dolasku, najavio je.

Do sada je, prema podacima, iskorišteno više od 242.000 doza, od čega je jednu primilo 121.000 ljudi, a 60.000 osoba je procijepljeno. U samo tri dana, za cijepljenje se putem portala Cijepise.zdravlje.hr prijavilo 42.500 ljudi, a preko besplatnog telefona 0800 0011 – 3 000 ljudi.

Plenković je istaknuo da i dalje imamo relativno dobru epidemiološku situaciju. Po tjednoj incidenciji smo na četvrtom najboljem mjestu unutar EU s najmanjom učestalosti među mediteranskim zemljama i drugom najmanjom među zemljama srednje Europe, dodao je.

Premda bilježimo određeni rast proteklih dana – prošlog tjedna 26%, ovog 20% ipak smo bili u prilici ponovno omogućiti rad ugostiteljskih objekata i vratiti treninge sportaša, naglašava predsjednik Vlade istaknuvši da se radilo o iskoraku ka normalizaciji života. Na tom je tragu apelirao zadržati oprez s ciljem nastavka trenda smanjenja broja hospitaliziranih, preminulih i bolesnika na respiratoru.

S obzirom na aktivna žarišta, Županijski stožeri u dogovoru sa Nacionalnim donose i strože mjere kako bi obuzdali eventualno novo širenje epidemije.