A Oscara dobiva….dišnik. Nova je to najbolja hrvatska riječ za respirator, odlučio je prosudbeni ocjenjivački sud Šreterovog natječaja u povodu Dana hrvatskog jezika.

Tvorci su, ne znajući jedan za drugoga, student iz Zagreba Karlo Kulaš i Drago Štambuk, hrvatski veleposlanik u Iranu, inače književnik koji već treći put slavi u istoimenom natjecanju. Proširnica za stent i oznak za brend njegove su novotvorbe.

Slijedi kihobran, inačica engleskog ‘sneez protectora’ na čijoj je proizvodnji u Zadru zaposlen Marin Perić. Treće je mjesto pripalo novotvorbi rukozborac koji imenuje osobu koja se služi znakovnim jezikom. Autorica je Ana Mihovilić, djelatnica IT tvrtke.

Časopis “Jezik” i Zaklada izbor iz godine u godinu posvećuju Danima hrvatskog jezika koji se obilježavaju od 11. do 17. ožujka u sklopu Spomen tjedna Deklaracije o hrvatskom jeziku. Njome je, podsjetimo, 1967. godine zahtjevan ravnopravan položaj u jugoslavenskoj federaciji. Bila je osuđena od komunističkih vlasti, a mnogi njezini potpisnici bili su sankcionirani.

Zaklada je osnovana da bi se čuvala uspomena na dr. Ivana Šretera, hrvatskog jezičnog mučenika ubijenog u Domovinskom ratu.