22 C
Vinkovci
Subota, 21. rujna 2024.

Održana 33. sjednica Županijske skupštine, posljednja u ovom mandatu

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U Gradskom kazalištu „Joza Ivakić” Vinkovci danas je održana 33. sjednica Skupštine Vukovarsko-srijemske županije, posljednja u ovom mandatu.

Pod prvom točkom dnevnog reda izvješće o radu u drugoj polovici 2020. godine podnio je župan Božo Galić, a bila je to i prilika za sumiranje rada i rezultata kroz protekle četiri godine.

„Možemo reći kako smo imali visok intenzitet rada. Dobar dio projekata je završen, a dobar dio je i započet i nastavit će se dalje. Zadovoljan sam što smo na području naših potencijala razvoja učinili veliki iskorak. U poljoprivredi to je Agro-klaster kroz koji smo okupili male proizvođače, obiteljska gospodarstva. Za njih stvaramo infrastrukturu kao što je Agro-tehnološki centar u Cerni te sustavi navodnjavanja za koje je osigurano ukupno 200 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava, razvili smo Drvno-tehnološki centar… Zemlja, šuma i voda, sve je to naš potencijal”, istaknuo je župan Galić.

Sada treba poticati dohodovnije kulture i proizvode veće dodane vrijednosti u poljoprivredi te proizvodnju što većih količina koje će se plasirati u Slavoniji i cijeloj Hrvatskoj, treba poticati finalne proizvode u drvnoj industriji, kazao je župan Galić. Također, važno je da se provedu svi planirani infrastrukturni projekti, posebno u prometu, kao i strateški projekti u okviru projekta Slavonija, Baranja i Srijem.

“Želimo postati samodostatni u proizvodnji hrane i u proizvodnji energije te razvijati kontinentalni turizam. Temelji za daljnji razvoj postoje i u idućih nekoliko godina trebaju se stvoriti uvjeti da se naša županija nastavlja uspješno razvijati i postane jedna od razvijenijih u Hrvatskoj”, istaknuo je, između ostaloga, župan Božo Galić.
Županijska skupština danas je usvojila i Prometni Master plan funkcionalne regije Istočna Slavonija.

„Riječ je o strateškom dokumentu pet slavonskih županija koji se nadovezuje na odluku Vlade o izradi prometne strategije. Ovaj dokument je važan zato što je temelj za kandidiranje svih projekata naših pet župana vezanih uz promet prema Europskoj uniji”, istaknula je Marija Budimir, v.d. pročelnice Upravnog odjela za gospodarstvo i održivi razvoj.

Između ostaloga, prihvaćen je i prijedlog Odluke o Zavodu za informatiku Vukovarsko-srijemske županije.

„Riječ je o obavljanju informatičke djelatnosti za potrebe Županije i firmi koje je Županija osnovala, kojima je vlasnik ili suvlasnik. Razvijajući kapacitete danas, sutra bili bi u mogućnosti svoje usluge ponuditi i drugim tvrtkama i pojedincima u našoj županiji, a i šire. U ovom trenutku čekamo građevinsku dozvolu za budući Centar za digitalizaciju i razvoj. Ovo je značajan korak za našu djecu i za ovaj kraj jer ćemo sudjelovati u razvoju poljoprivrede, gospodarstva i svih ostalih institucija u Vukovarsko-srijemskoj županiji”, istaknuo je Igor Banovac, pročelnik Službe za poslove unutarnje revizije.

Posljednja sjednica Županijske skupštine u ovom sazivu bila je prigoda i za osvrt predsjednika Skupštine Dražena Milinkovića na rad u protekle četiri godine, koji je ocijenio kao konstruktivan i učinkovit u zanimljivom razdoblju i u društvenom smislu i u smislu pandemije koronavirusa.

“Kao Županijska skupština iznašli smo rješenje u vrijeme pandemije i uspjeli smo se prilagoditi cjelokupnoj situaciji koja je nastala. Poduzeli smo niz koraka kako bi spasili naše gospodarstvo, naše poljoprivrednike i sve ostale. Sudjelovali smo u donošenju odluke za izostanak i odlazak školske djece u školu. Sve kako bi spriječili širenje pandemije te zaštitili naše gospodarstvenike i isto tako naše poljoprivrednike čije smo viškove proizvoda preuzeli i dalje plasirali kao Županija. Suradnju s vijećnicima ocjenjujem kao dobru. Nije bilo niti jedne sjednice koja nije imala kvorum, trudili smo se uz raspravu i razmjenu mišljenja predlagati i donositi odluke, a sve u cilju kvalitetnijeg života svih stanovnika naše županije”, istaknuo je Dražen Milinković.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno