13 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 26. veljače 2024.

Pjesnička večer za kraj 19. Dana Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Pjesničkim susretom u dvorani Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima sinoć su završeni 19. Dani Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji održani od 3. do 30 studenog 2023.

Svoju poeziju predstavili su: Tanja Belobrajdić, Rujana Bušić, Dubravko Duić Dunja, Mato Damjanović, Petar Elez i Mateja Jurčević. Moderatorica pjesničke večeri bila je Višnja Sorčik, a uvodnu riječ dao je predsjednik OMH u Vinkovcima doc.dr.sc. Dražen Švagelj.

Dražen Švagelj pri tom je dao poveznicu s nedavnim Mjesecom hrvatske knjige, koji je utemeljen 1995. godine, podsjetivši kako je još davne 1938. godine upravo Matica hrvatska pokrenula prvi vid ove manifestacije u Hrvatskoj – Dane hrvatske knjige.

Ilustrirao je to ulomkom iz predavanja predsjednika Matice hrvatske Filipa Lukasa (Kaštel Stari ,1871. – Rim , 1958.), objavljenog u Jutarnjem listu 2. listopada 1938. godine u povodu pokretanja Dana hrvatske knjige.U ovim teškim trenutcima, u kojima se najbolje glave svijeta naprežu, da uklone strašnu pogibelj rata, koji bi, kada bi po nesreći izbio, uništio veći dio tekovina vjekovne civilizacije, pokreće Matica Hrvatska svoje Dane hrvatske knjige u Zagrebu i druga 24 veća mjesta naše pokrajine. Misao, koja je ljude u Matici Hrvatskoj vodila kod upriličenja ove kulturne smotre, nije reklamne prirode, da se utrži što više novaca, već je to kulturni poticaj, da se u narodu proširi hrvatska knjiga, a s njome tvorevine uma i srca hrvatskih pisaca i stvaralaca. To činimo stoga, što u tom kulturnom stvaranju ne gledamo samo lično djelo pojedinih pisaca, već u prvom redu izraz stvarajućih snaga narodnog genija…”, citirao je Dražen Švagelj istaknuvši kako su i ondašnji Dani hrvatske knjige i sadašnji Mjesec hrvatske knjige koji ih nasljeđuje, na istom tragu baš kao što je to i večer s gostima pjesnicima.

U glazbenom dijelu programa, uz klavirsku pratnju Vlatke Peko Fureš, prof., nastupile su učenice flaute u Glazbenoj školi Josipa Runjanina: Katarina Turić i Petra Čović i njihova profesorica Petra Marković, koja je i pripremila program.

  

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno