18 C
Vinkovci
Četvrtak, 1. lipnja 2023.

Koncert Hrvatskog pjevačkog društva “Davor”

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima večeras je u crkvi Sv. Euzebija i Poliona održan koncert u okviru XXVII. sezone Vinkovačke glazbene scene. Matica hrvatska Vinkovci i župa Sv. Euzebija i Poliona ugostili su Hrvatsko pjevačko društvo “Davor” iz Slavonskoga Broda.

Poznati mješoviti pjevački zbor izveo je Božićni koncert s programom: Mikhail Shukh: Silent prayer, Hrvatska božićna popjevka / R. Matz: Sinek Isus milo plaće, Hrvatska božićna popjevka / T. Petrović: Svemu svijetu, Dmitry Bortnjansky: Tebe poem, Hrvatska božićna popjevka / J. Ćaleta: U se vrime godišća, Hrvatska božićna popjevka / J. Ćaleta: Veseli se, majko Božja, Javier Busto: Ave Maria, Dmitry Bortnjansky / A Čelar: Oče nebeski, Hrvatska božićna popjevka / R. Matz: Djetešce nam se rodilo, Hrvatska božićna popjevka / J. Ćaleta: Kad se Bog čovik učini, Hrvatska božićna popjevka / J. Ćaleta: Kad se Isus, Ditić u Betlem porodi, Adrian M. Wall: Gaudate Christus est natus, Igor Stravinski: Pater noster, Georg F. Händel / L. Mason: Joy to the world, I. Berlin (A. Matošević / K. Đurić): White Christmans, G.D. Weiss / B. Thiele: What a wonderful world, B. Graham / R. Lovland: You raise me up, F. Gruber / N. Kalogjera: Tiha noć.

“Oj davori, mili rode, Jedan mu je u svih nas, Raduj nam se slavni Brode, To je tvoje djece glas!”, stihovi su koračnice Augusta Harambašića, pjevane 16. kolovoza 1896. godine u kući obitelji Brlić u Slavonskom Brodu gdje je biskup Josip Juraj Strossmayer svečano je posvetio barjak Hrvatskog pjevačkog društva Davor.

Detalj je to iz bogate povjesnice društva čije je utemeljenje bilo 25 godina ranije, 1871. godine te je ove godine obilježilo 150 obljetnicu postojanja.

Društvo čije se ime povezuje se s jedne strane s pjesmama davorijama iz preporodnog razdoblja, a s druge s glagolom davoriti, koji je značio „pjevati davoriju, tj. narodnu pjesmu“, danas broji 30-ak članova i aktivno sudjeluje u kulturnom životu Slavonskog Broda brojnim nastupima od kojih posebno valja istaknuti koncerte u Crkvi Presvetog Trojstva, svečanosti Ivanjskih krjesova, te održavanje Susreta pjevačkih zborova.

Značajni nedavni uspjesi ovog mješovitog zbora su osvojena Zlatna plaketa na međunarodnom natjecanju zborova Aurora Cantat u Karlovcu u svibnju 2015. godine, dvije brončane plakete iz Riminija u Italiji gdje je HPD “Davor” kao jedini zbor iz Hrvatske sudjelovao među predstavnicima iz 26 zemalja svijeta na 9. Međunarodnom natjecanju zborova Rimini Choral Competition te Zlatna plaketa na međunarodnom natjecanju zborova Croatia Cantat u listopadu 2016. godine u Osijeku. U 2017. godini zbor je osvojio srebrnu plaketu na Festivalu glazbe u Zagrebu. Nizu nagrada dodana je i zlatna plaketa na međunarodnom natjecanju Croatia Cantat u Rijeci, osvojena u studenom 2018. godine. 2019. godine je društvo osvojilo srebrnu plaketu na međunarodnom natjecanju Praga Cantat u Češkoj. U 2021. godini društvo slavi 150 godina postojanja na zborskoj i glazbenoj sceni.

Od 2012. godine na mjestu zborovođe je maestro Karlo Đurić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno