Akcija za stradale životinje u Australiji

0
720
- Reklama -

Vinkovačka udruga Samo Pozitivno organizirala je akciju prikupljanja donacija za stradale životinje u Australiji. Naime, potaknuti razarajućim i pogubnim požarima kojima je pogođena ova zemlja, odlučili su pomoći ugroženim i stradalim životinjama čija su staništa opustošena.

“Ideja se rodila spontano gledajući slike koje su se počele širiti društvenim mrežama i putem medija te nam je bilo jako žao tih životinja. Zapitali smo se što bismo mi kao pojedinci, ali i kao zajednica mogli učiniti da pomognemo u spašavanju svijeta. Ovo što se dogodilo je stvarno jedna nezamisliva katastrofa”, objasnila nam je Jasminka Šarić jedna od inicijatorica ove akcije.

Svjetski fond za divlje životinje procijenio je da je u ovogodišnjim požarima dosad stradalo oko 1,25 milijardi životinja. Ovaj gubitak koji lomi srce uključuje gubitak tisuća dragocjenih koala i drugih vrsta koje su ikone Australije poput klokana. Tu su još i wombati, wallabyji, ptice, gmazovi, konji, goveda, mačke, psi, šišmiši i svi oni koji čine ekosustav. Australski mali oposumi smatraju se izumrlima jer nisu imali nikakve šanse protiv ove vatrene stihije. Nisu pošteđene ni ribe ni gmazovi, a mnoga stvorenja su nažalost morala biti eutanazirana.

Plan i cilj ove akcije je sašiti što više vrećica za mladunčad tzv. “joey pouch”, prikupiti dekice, pelene za životinje, podloške, zavoje za ozlijeđene šapice, ali možda i nešto novca od kojeg bi platili poštarinu za paket koji će, vjerujemo, koliko god malen bio, puno značiti onima kojima je prijeko potreban.

“U dogovoru smo s australskom ambasadom u Zagrebu. Oni su se angažirali te će kontaktirati bolnice za divlje životinje u Australiji. Usmjerit će nas na sjedište kojem je najpotrebnija pomoć te ćemo njima poslati naš paket. Prema našim saznanjima jedini smo u Hrvatskoj koji su organizirali jednu ovakvu akciju i nadamo se da će i neki drugi gradovi i udruge slijediti naš primjer. Zajedno smo jači”, dodaje Šarić.

Sve skupljene donacije i darove možete donijeti u prostore Udruge (Duga ulica 61, 1.kat, Vinkovci) do kraja idućeg tjedna, svakim danom od 9 do 15 sati, ili kontaktirati Jasminku Šarić ili Rajnu Šimunić za daljnje upute.

Uplatu za materijal i šivanje možete uplatiti kao donaciju na žiro račun udruge HR4423400091110892810 s naznakom – Za životinje u Australiji.

Akciji se upravo pridružila i Javna vatrogasna postrojba Vinkovci te Javna vatrogasna postrojba Čepin, DVD Čepin, DVD Kneževi Vinogradi te Vatrogasna zajednica Baranje. 

“Nijedna donacija nije mala donacija, a uz donirani materijal, pelene i dekice, najviše bismo cijenili i pomoć u šivanju, a ovim putem pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže. Pokazali smo već nekoliko puta u raznim akcijama kako Vinkovci imaju veliko srce pa vas pozivamo da se još jednom udružimo i pomognemo onima kojima je to prijeko potrebno”, ističe Šarić.