Članovi Športsko ribolovnog društva “Jezera Banja” danas su proveli akciju skupljanja odbačenog smeća na prostoru dvaju jezera Banja, kojom prilikom su im se pridružili i ostali građani.

“Skupili smo 12 velikih vreća otpada i stotinjak kilograma drugog odbačenog smeća koje su odvezli djelatnici tvrtke Nevkoš. Zadovoljstvo nam je još veće kada smo vidjeli da su čitave sve klupe koje smo prethodnih godina postavili, baš kao i sadnice uz šetnicu koje je Grad Vinkovci posadio prošle jeseni u okviru javnih radova. Ovom prilikom zahvalio bih članovima društva i prijateljima Banje na odazivu i vrijednom radu, a posebno mladim vinkovačkim majkama koje su svojim primjerom pokazale djeci kako se voli i čuva priroda”, ističe predsjednik društva Željko Mikić, uz tradicionalnu poruku: “Čuvajmo Banju jer ona pripada svima nama”.

Podsjetimo, skupina hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, zaljubljenika u športski ribolov i jezera na vinkovačkim jezerima Banja osnovala je prije deset godina ribolovno društvo, a kako bi okupili istomišljenike i radili na zaštiti okoliša i samih jezera. Pozivu na zajedničko okupljanje i rad odazvali su se ponajprije branitelji i ratni vojni invalidi iz Domovinskog rata, djeca ali i drugi građani Vinkovaca i okolice.

Temeljem odluke Grada, Športsko ribolovno društvo Jezera Banja danas skrbi o jezerima, čisti, uređuje i zaštićuje obale i vode i provodi ribočuvarsku zaštitu i poribljavanje. “Uz brojna ribolovna natjecanja koja organiziramo na Banji, prije svega bih istaknuo brigu za sama jezera i okoliš oko jezera. Poznate su upravo i ovakve naše akcije, kao ova današnja, kada čistimo obalu od smeća, uklanjamo suvišno raslinje i sadimo mlada stabla. Članovi društva, seniori i kadeti, sudjeluju na raznim natjecanjima i kupovima u športskom ribolovu u organizaciji društava i udruga s prostora naše Županije. Sami organiziraju i provode natjecanja za kadete i seniore, članove društva, a posebno su ponosni na Memorijalno natjecanje u lovu ribe udicom na plovak “Dvanaest redarstvenika”, koje se održava u znak sjećanja na mučki ubijene hrvatske redarstvenike u Borovu Selu.

U zimskom razdoblju aktivnosti kupača i ribolovaca miruju, ali ne miruju i vrijedni članovi društva, koji osim čišćenja smeća zimi uklanjaju i suha stabla i sve ostale podloge na kojima se mogu odmoriti i sušiti kormorani, ptice koje znaju napraviti veliku štetu, odnosno pojesti velike količine ribe.