- Tekst se nastavlja ispod oglasa -

Policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta PU vukovarsko-srijemske u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta proveli su kriminalističko istraživanje u sklopu operativne akcije KRUG III. Višemjesečno kriminalističko istraživanje provedeno je zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela gospodarskog kriminaliteta u sastavu zločinačkog udruženja. Naime, sumnja se da se osam osumnjičenih osoba, starosti od 38 do 59 godina, udružilo u zločinačko udruženje s ciljem počinjenja kaznenih djela pranja novca. Radi se o šest hrvatskih državljana, jednom državljaninu Mađarske i jednom državljaninu Republike Srbije. Ova kaznena djela počinjena su u razdoblju od siječnja 2018. godine do prosinca 2019. godine.

“Sumnja se da su se navedene osobe organizirale u zločinačko udruženje na području nekoliko policijskih uprava i susjednih zemalja te da su koristile različite modele prijevara preko fiktivnih tvrtki koje nisu poslovale nego su služile za transfer novca stečenog prijevarama. Svrha zločinačkog udruživanja je bila osigurati daljnje transfere sredstava i izvlačenje novca. Naime, zaprimljena novčana sredstva su se djelomično podizala u gotovini, a djelomično transferirala dalje na račune angažiranih društava u lancu, uz izradu fiktivnih računa i prateće knjigovodstvene dokumentacije”, javljaju iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske.

Dodaju da su bog sumnje u počinjenje ovih kaznenih djela provedene pretrage stanova i drugih prostorija osumnjičenih osoba na području PU istarske, PU zagrebačke, PU osječko-baranjske i PU vukovarsko-srijemske. Materijalna šteta se procjenjuje na više od 30 milijuna kuna, a oštećene su tvrtke iz Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva.