Foto: Aquarius records promo
Da vam govorim o tome koliko cijenim društveni rad i zalaganje Centra kulture Walkow, mislim da nema potrebe, jer mladi voditelji ove ustanove, Josipa Rukavina i Zvonimir Šarić kroz skoro godinu dana djelovanja su mnogo čime pokazali koliko se trude učiniti gradsku ponudu što raznovrsnijom i što kvalitetnijom (što stvarno nije jednostavno). Od svog otvaranja za Vinkovačke jeseni prošle godine, kada su ugostili Porto Morto (i niz drugih bandova), a koncertu sezonu nastavljaju s koncertima na kojima je nastupila Sara Renar, kantautor Zvonimir Varga, prog rock sastav Acid Hags, fantastični reper Kandžija & Gole žene… Unatoč vrlo nepovoljnoj zdravstvenoj situaciji, ovu su godinu nastavili sa svirkama na kojima su nastupili Ivan Grobenski, Jimmy Gitara, hip-hop masnjakom na kojem su se na binu popeli Siky Beats, Pendrek, AnteBiotik i Direkt, a svirao je tamo i beogradski trio, kantautor Ivan Jegdić, synthpop senzacija Dram kao i punkeri Keni nije mrtav. Posljednje što su nam do sada pripremili je bio fenomenalni koncert vrlo cijenjene grupe Like Kolorado, održan 20. lipnja.
Budući da im je na programu u tijeku manifestacija Walkow ljeto, najavljeno je gostovanje jednog od najrecentnijih bandova današnjice, zagrebačkog synth-dream-pop dueta Pocket Palma, no na žalost, kako saznajemo koncert ovog dueta, iz privatnih razloga je ipak odgođen. Rekli bismo, ništa zato kad kao “zamjena” za subotu 11. srpnja na “Walkow ljeto” stiže još jedno super zanimljivo ime – AKLEA NEON
Iza imena Aklea Neon stoji Dorotea Zovko, osječka žena gazela koja na domaću scenu donosi karipsko osvježenje, daleke ritmove i priču o nemirnom i nesputanom duhu. S gitarom i digitalnim looperom pod rukom, svoje glazbeno iskustvo skupljala je po brojnim svjetskim metropolama, a šira hrvatska javnost imala je priliku upoznati u društvu kolegica kantautorica na Aquariusovoj kompilaciji Femme Nouvelle. Njen su medij u jednakoj mjeri i klupska pozornica i YouTube, a jednako dobro snalazi se na engleskom i na hrvatskom jeziku.
Njen najsvježiji singl je onaj svibanjski “Riba iz kade” nastao u doba karantene. Kako je sireni u karanteni? U ovaj mističan scenarij odvela nas je Aklea Neon, široj publici poznata kao najveće iznenađenje ovogodišnje Dore. U novom singlu “Riba iz kade” koji posvećuje svim intronautima Aklea  eksperimentira s nešto žešćim trap prizvukom uz neizostavne ethno motive.
Osim spomenutog aktualnog singla, zasigurno ćemo na njezinom koncertu u Vinkovcima, u sklopu “Walkow ljeta” u subotu 11. srpnja, čuti i ostale začuđujuće brojeve, s kojima je tijekom nešto više od godinu dana digla na noge cijelu glazbenu Hrvatsku. To su “”Da mi je”, “Pola puta”, “Waht i Want”, fantastična “Zovi ju mama” te naravno najnovija “Riba iz kade”.
I unatoč žalu što možda nećemo vidjeti Pocket Palmu, ništa manje aktualna i zanimljiva Aklea Neon zasigurno neće razočarati, čak naprotiv. Ako bih mogao birati i sam bih ovo izabrao…
Centar kulture Walkow vas poziva na svoju još jednu drukčiju zabavu, koja će se kao i ostale do sada, zasigurno u mnogočemu razlikovati od ostalih na kakve smo u našem gradu već preplaćeni.
Walkowcima baš i nije previše stalo do tradicije, a zašto i bi kad se ista otvoreno konfrontira s inovativnošću (bar tako kaže Samir). Podržite tu hrabrost i u subotu 11. srpnja na besplatnom koncertu Aklee Neon!