30 C
Vinkovci
Srijeda, 19. lipnja 2024.

Ako mislite da je dijete nestalo ne čekajte 24 sata: “Provjeri. Promisli. Prijavi.”

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Za ovogodišnji Međunarodni dan nestale djece, 25. svibnja, AMBER Alert Europe, Europski centar za nestalu djecu, u suradnji s nacionalnim institucijama i organizacijama civilnog društva europskih zemalja, pokrenuo je novu kampanju pod nazivom „Check. Think. Report.” – „Provjeri. Promisli. Prijavi.”

Kampanja je započela istovremeno u 16 zemalja među kojima je i Hrvatska, a danas ju je predstavila i Policijska uprava vukovarsko-srijemska na informativnom štandu u središnjem gradskom parku u Vinkovcima.

Na današnji dan širom svijeta javnost se prisjeća sve nestale djece, djece koja su bila žrtve nekih teških zločina, djece za kojom se još uvijek traga i koja još nisu pronađena. Ove godine uz Međunarodni dan nestale djece, AMBER Alert Europe, Europski centar za nestalu djecu, pokrenuo je ovu kampanju koja ima za cilj podignuti razinu svijesti javnosti o problemu nestale djece i potrebi njihove sveobuhvatne zaštite”, istaknula je Marina Škarica, policijska službenica za prevenciju, Ured načelnika PU vukovarsko-srijemske.

Kampanja, kazala je Škarica, ključno težište stavlja na roditelje i skrbnike uz osnovne naputke „Provjeri. Promisli. Prijavi.”, a kako bi oni mogli pravodobno reagirati i kako bi se pravodobno napravila prijava nestaloga djeteta te policija bila u mogućnosti poduzeti sve mjere s ciljem da se dijete što prije pronađe.

Stoga su temeljni savjeti: provjeri – kako bi potvrdili odsutnost djeteta, promisli – kako bi se prisjetili ključnih detalja i procijenili situaciju te prijavi – u cilju brzog prijavka nestanka djeteta.

Važno je naglasiti, istaknula je Škarica, kako se, suprotno uvriježenom mišljenju, ne mora čekati 24 sata da bi se prijavio nestanak djeteta.


Nestanak djeteta treba što prije prijaviti i zato naglašavamo da za to ne mora proći 24 sata. Znači, ako mislite da je dijete nestalo odmah to prijavite policiji. Prvi korak koji mi poduzimamo je objava za djetetom u našem informacijskom sustavu. Također, u slučaju nestanka djeteta mi obavještavamo Meta tvrtku s kojom MUP ima sporazum i koja onda obavijest o nestanku djeteta prosljeđuje putem Facebooka i Instagrama na sve korisnike u krugu od 160 kilometara”, ističe Marina Škarica.

Svake godine, moglo se čuti danas, u Europi nestane 300.000 djece. Za Hrvatsku pokazatelji za prošlu godinu govore o oko 360 udaljenja djece iz obiteljskoga okružja i preko 2000 bijegova iz domskih ustanova.

Na području naše Policijske uprave prošle godine imali smo 8 udaljenja iz obiteljskog okružja i 14 bijegova iz domskih ustanova. Sva djeca su uspješno pronađena i vraćena. Kada govorimo o bijegovima iz domskih ustanova najčešći su razlozi problemi s prilagodbom ili jednostavno želja za skitanjem, avanturizmom. Za udaljenje iz obitelji najčešći su razlozi problemi u školi, nesretne ljubavi ili neki problemi koji postoje unutar obitelji”, istaknula je Marina Škarica.

 

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno