13 C
Vinkovci
Utorak, 21. ožujka 2023.

Alergeni u kolovozu

Više od autora

- vl promo-

Kolovoz je mjesec kada većina alergičara osjeća tegobe zbog cvjetanja ambrozije čiju najveću peludnu koncentraciju možemo očekivati od sredine mjeseca. Ipak, ambrozija nije jedina alergena biljka koja tijekom ljeta alergičarima zadaje glavobolje.

Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar napominju kako se u kolovozu smetnje mogu osjetiti prilikom povećane koncentracije peluda sljedećih biljaka: čempresa, trave, koprive i pelina. U čempresa i trave, peludna koncentracija je niska te samo iznimno osjetljive osobe mogu osjetiti tegobe. Početak kolovoza razdoblje je visoke koncentracije peluda koprive te je velika vjerojatnost da će sve alergične osobe u blizini mjesta na kojem rastu koprive osjetiti tegobe. Doduše, kako mjesec bude prolazio tako će i opadati koncentracija peludi ove biljke, dok će od sredine rujna tegobe osjetiti samo izrazito osjetljive osobe. Reakcije na pelin imat će samo iznimno osjetljive osobe jer je njegova koncentracija peludi niska i to tek od sredine kolovoza nadalje.

Alergičnim se osobama savjetuje da prate alergijske semafore i peludnu prognozu te da prema njima organiziraju dnevne aktivnosti. U vrijeme sunčanog i vjetrovitog vremena savjetuje se izbjegavanje odlaska u prirodu, a nakon boravka na otvorenom, spriječiti unošenje peludi u prostor pranjem i presvlačenjem.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno