- Tekst se nastavlja ispod oglasa -

U Republici Hrvatskoj Mjesec borbe protiv ovisnosti obilježava se u razdoblju od 15. studenoga do 15. prosinca, a u Gimnaziji M. A. Reljkovića u Vinkovcima obilježen je  u petak debatom na tezu: “Alkohol – za veselje i za bol” i tribinom na kojoj su sudjelovali psiholog vinkovačke Gimnazije Domagoj Matanović, Marija Klen, glavna sestra odjela za psihijatriju vinkovačke bolnice i Lucija Prpić, socijalna radnica. Učenica Dora Jelinić i učenik Jakov Zucić kao moderatori uveli su prisutne u temu kratkim osvrtom na alkoholizam.

Moglo se tako čuti da je alkoholizam vrlo kompleksan problem, ne samo pojedinca već i čitave okoline. Psihički i materijalno može utjecati na osobu koja ga konzumira, a time materijalno i emocionalno utjecati na ljude bliske toj osobi, prvenstveno obitelj. Izazvana njegovim posljedicama, osoba postaje financijski ovisna, a time novčano oštećuje ne samo sebe, već i svoju obitelj.

“Važno je naglasiti kako alkohol negativno utječe i na psihu budući da skup ponašanja izazvan ovom supstancom često uključuje nasilno i agresivno ponašanje, a vožnja u takvom stanju može rezultirati fatalnim posljedicama, kao što su teže ozlijede ili smrt”, naglasili su moderatori. Prije debatiranja učenici su imali priliku pogledati i desetominutni film koji su snimili učenici trećih i četvrtih razreda na temu alkoholizam. Debatu su pripremali učenici koji su dio debatnog kluba naše ove škole pod nazivom Geneza.

Pobjedu je nakon uzbudljivog debatiranja odnijela negacijska ekipa i na taj način pokazala kako se brane argumenti.

Nakon što su proglašeni pobjednici debate moderatori su najavili goste tribine i pozvali socijalnu radnicu Luciju Prpić koja je govorila o ulozi socijalnog radnika na odjelu psihijatrije. Nakon nje psiholog Domagoj Matanović svoj je govor posvetio utjecaju alkohola na radne sposobnosti.

Na kraju Marija Klen, glavna sestra na odjelu za psihijatriju rekla je nešto više o radu u terapijskoj zajednici ili radu u psihoterapijskim grupama i radnoj terapiji kao jednom od oblika liječenja alkoholizma. “Ovom tribinom, na kojoj smo govorili o alkoholizmu, njegovom prepoznavanju, prevenciji i liječenju kao i o povezanosti ovisnosti i radne uspješnosti, pokazali smo da smo spremni suočiti se s navedenim problemom i adekvatno reagirati na njega”, poručuju gimnazijalci.