4 C
Vinkovci
Četvrtak, 7. prosinca 2023.

Alopecija ili o ispadanju kose

Više od autora

- vl promo-

Svakoga dana prosječnom čovjeku ispadne između 70 do 100 vlasi kose, no ukoliko taj broj nadilazi navedenu gornju granicu govorimo o pojačanom gubitku kose. Opadanje kose ili ćelavost, još poznati pod nazivom alopecija mogu biti posljedica više čimbenika: gljivične infekcije, traumatske promjene, agresivne terapije ili nedostatka određenih hranjivih sastojaka u ishrani, ali i kao rezultat autoimunih poremećaja.

Unatoč činjenici da je mogući predznak većih sistemskih bolesti, alopecija prije svega predstavlja tegobu iz kozmetičkih i psiholoških razloga. Dijeli se na žarišnu i difuznu te prema prisutnosti ožiljkavanja. Također, smatra se da je preko 90% muške populacijeu dobi od 60 godina pogođeno s određenim stupnjem androgene alopecije.

Androgena alopecija većinom je naslijeđena, a kod muškaraca uzrokuje gubitak kose osim u području od sljepoočnice do zatiljka. U žena se pak odlikuje gubitkom kose u frontalnom i tjemenom području. Ekstremni slučajevi ovog poremećaja, naime alopecia aerate i alopecia totalis, podrazumijevaju gubitak sve kose s glave, dok alopecia universalis uključuje gubitak dlaka s cijelog tijela.Liječenje ćelavosti fokusira se na uzrok, a u nekim slučajevima i na liječenje osnovne bolesti kojoj je alopecija nuspojava. Međutim, u slučajevima nepoznatog uzroka, a opet pozitivnog testa na alopeciju, pripisuju se određeni lijekovi koji se na kožu glave nanose nekoliko puta dnevno, a tek kod 30 do 40% bolesnika ovakav oblik terapije ima rezultate. Također, nakon uspostavljene dijagnoze, ali i kod ponovnog rasta kose, liječenje se nastavlja jer ciklus ispadanja kose zapravo ide u krug. Potrebno je naglasiti da lijekovi korišteni u borbi protiv ćelavosti mogu uzrokovati nastanak dermatitisa, povećanu dlakavost, pretjeranu osjetljivost i smanjenu erekciju kod muškaraca.

Nasreću, postoje i znatno manje agresivni, alternativniji načini liječenja alopecije. Prije svega savjetuje se maska za kosu od maslinovog ulja, meda i cimeta. U zadržavanju kose dobro je i ulje jojobe te ricinusovo ulje, a nisu na odmet i vitaminski dodatci AD. Maska s jajima i esencijalnim uljima čička, ricinusa i aloe vere također je dobra za zdravlje kose i tjemena, kao i šampon od koprive. Sveukupno zdravlje kose i tjemena ovisi i o načinu postupanja s kosom, stoga se ženama savjetuje što rjeđe vezanje kose u rep, smanjeno korištenje grijanih uvijača i općenito nečupanje kose iz bilo kojih razloga.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno