Nizu uspješnih vinkovačkih judašica koje su obilježile vrijeme u kojem su se natjecale i pronijele glas o Vinkovcima kao gradu i ženskoga sporta, kojemu su donijele pregršt medalja pripadaju Irena Artuković i Mirjana Bošnjak.

Irena Ilijić rođena Artuković ( Vinkovci, 1978.g.)  s tajnama juda upoznala se kao učenica petog razreda osnovne škole I.G. Kovačića  iz Vinkovaca u judo sekciji koju je vodio prof. Ivan Županić. Nakon svršetka osmog razreda kojega je pohađala u progonstvu srednjoškolsko obrazovanje za ekonomskog tehničara završila je u Ekonomskoj i trgovačkoj školi Ivana Domca u Vinkovcima. Za vrijeme školovanja, pa i kasnije kada se zaposlila 1997. godine nastupala je na raznim pojedinačnim i ekipnim natjecanjima kao članica vinkovačkog judo kluba.

Prve zlatne medalje na nacionalnim prvenstvima je osvojila 1994. godine kada je osvojila  1. mjesto u uzrastu juniorki, te 3. mjesto u uzrastu seniorki pod vodstvom trenera Seada Klebića. Na pojedinačnim prvenstvima Hrvatske za juniorke i seniorke, te u Prvoj hrvatskoj judo ligi za žene ukupno je osvojila 14 medalja i to: 7 zlatnih, 1 srebrna i 6 brončanih. Na svim seniorskim ekipnim prvenstvenim susretima u 1. HJL (osim 2006. godine) bila je kapetanica ekipe.

Nositeljica je crnog majstorskog pojasa 2. DAN. U reprezentaciji Hrvatske bila je od 1994. do 1996. godine. 1997. i 1998. godine nastupila je na Kupu Europskih klupskih prvakinja koji je održan dvije godine uzastopno u Parizu. Od 1997. godine trener joj je bio prof. Josip Petrinović.

Po završetku natjecateljske karijere u klubu je obnašala značajne funkcije. Pomoćnica tajnika judo kluba bila je od 1997. godine do 2016. godine, a tajnica od 2016. godine do danas. Članica je Upravnog odbora vinkovačkog judo kluba od 2000. do danas.

Na volonterskoj razini najduže se angažirala u klubu u obavljanju administrativnih i tehničkih poslova. Uz sve natjecateljske i druge obveze majka je dva sina i dvije kćeri.

Trenutno studira na specijalističkom studiju pri Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu – smjer kondicijska priprema. Od 2007. zaposlena je u Zajednici športskih udruga grada Vinkovaca na radnom mjestu administrativne tajnice.

Mirjana Bošnjak Kobaš ( Vinkovci, 1977. g. ) u ženskom judu, ali i sportskom životu Vinkovaca uopće, ima posebno mjesto. Prvo zbog rezultata koje je postizavala kao natjecateljica i trenerica kluba, zatim kao profesionalni sportski djelatnik u Zajednici sportskih udruga Grada Vinkovaca te kao članica raznih odbora i komisija i kao suradnica Hrvatskog judo saveza.

Odrastala je u Vinkovcima u obitelji koja je imala sedmero djece. I ona se poput ranije spominjanih  Amazonki s Bosuta s judom prvi puta upoznala o OŠ I. G. Kovačića kod profesora Ivana Županića kao učenica petog razreda. Poput brojnih vinkovačkih djevojčica i ona je dio života i školovanja u prvom razredu srednje škole pohađala kao prognanik daleko od rodnoga grada.

Prvi naslov državne prvakinje osvojila je 1995. godine na juniorskom prvenstvu. Na državnom prvenstvu u Samoboru 1995. g. osvojila je 2. mjesto. Nakon toga tri puta za redom na državnim prvenstvima u kategoriji 72 kg.  osvojila je u pojedinačnim natjecanjima naslov državne prvakinje: 1996. godine u Splitu, 1997. g. u Jastrebarskom i 1998. g. u Zagrebu. U tom razdoblju s ostalim članicama vinkovačkog judo kluba osvojila je i naslove ekipnog prvaka Hrvatske. Uz  Ivanu Krajinović i Tatjanu Starčević, Mia kako je od milja nazivaju, sudjelovala je u osvajanju svih ekipnih naslova prvakinja Hrvatske koje su vinkovačke judašice osvojile.

Za vinkovački judo klub 1997. i 1998. godine nastupala je na Kupu europskih prvakinja u Parizu. Za judo reprezentaciju Hrvatske nastupala je od 1996. do 1999. godine. Za postignute rezultate u 1997. godini proglašena je sportašicom Grada Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije. Veliki uspjeh ostvarila je nastupom na Svjetskim vojnim igrama u Dubrovniku 1997. godine kada je osvojila dva treća mjesta, pojedinačno i ekipno s Ivanom Marijanović. Na PH održanom u Velikoj Gorici 1999. g. osvojila je brončano odličje, a 2006. g. bila je kapetanica seniorske ekipe vinkovačkog judo kluba koji je osvojio 1. mjesto u Prvoj hrvatskoj judo ligi. Nositeljica je crnog majstorskog pojasa 3. DAN koji je položila ispred Komisije čiji članovi su bili predstavnici Europske i Svjetske judo federacije. Na pojedinačnim prvenstvima Hrvatske za juniorke i seniorke, te u Prvoj hrvatskoj judo ligi za žene ukupno je osvojila 15 medalja (13 u borbama i 2 u katama) i to: 9 zlatnih, 2 srebrne i 4 brončane. Zadnji nastup imala je 2011. godine kada je osvojila zlatnu medalju na Prvenstvu Hrvatske u katama u paru s Zdenkom Grgetićem izvodeći Kime no katu.

U vinkovačkom judo klubu bila je trenerica od 2008. do 2010. godine. U klubu obnašala je i druge dužnosti. Tajnica kluba bila je od 2008. do 2016. godine. Članica Upravnog odbora  bila je od 2012. do 2016. godine. Članica Odbora lokalnih športskih zajednica pri HOO je od 2012. godine. Od 2016. godine predsjednica je Tehničke komisije za školski sport HJS i Tehničke komisije za judo sport Hrvatskog školskog sportskog saveza ( HŠSS ). Od 2017. g.  na projektu Judo u škole Hrvatskog judo saveza uključena je kao stručna savjetnica.

U vrijeme dok je bila aktivna natjecateljica savjesno je obavljala svoje svakodnevne radne obveze u Tehnoprojektu d.o.o., knjigovodstvenom servisu Vozetić i kasnije Zajednici sportskih udruga grada Vinkovaca kao administrativni tajnik. 2009. godine imenovana je za glavnu tajnicu Zajednice športskih udruga grada Vinkovaca i tu dužnost obnaša i danas.

2006. godine nakon udaje upisala je studij na Društvenom veleučilištu u Zagrebu na odjelu za izobrazbu trenera gdje je stekla zvanje trenera prvostupnika sportske rekreacije. 2012. godine rodila je sina Mislava. Završava Specijalistički diplomski studij pri Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu – smjer sportska rekreacija koji je započela 2016. godine. Od 2016. do 2017. godine dodatno se školuje preko međunarodnog projekta Erasmus+ Success na području Sport Managment and Leadership kojeg provodi Hrvatski olimpijski odbor s partnerima u Italiji i Parizu u cilju postizanja ravnopravnosti među spolovima u sportu.   Skromna i samozatajna Mia kao i njezine klupske kolegice koje su nam u prošlosti donosile lijepe vijesti ističe kako svega ne bi bilo da klub u organizacijskom smislu nije bio dobro uređen. Najveće zasluge i zahvalnost iskazuju višegodišnjem predsjedniku kluba i zaljubljeniku u judo poznatom vinkovačkom političaru, donedavnom saborskom zastupniku te počasnom predsjedniku Hrvatskog judo saveza gospodinu Tomislavu Čuljku koji je s drugima suradnicima ovim talentiranim i upornim vinkovačkim djevojkama stvarao uvjete da dospiju do zvjezdanih visina. Uz njega ističu aktivnost višegodišnjeg tajnika kluba gospodina Mate Markovinovića, Željka Šimundića, Davora Marinića koji je od 2005. godine rukovoditelj suđenja Hrvatskog judo saveza te posebno rad svojih trenera.
Posebno mjesto pripada profesorima: Ivanu Županiću koji ih je uveo u svijet judo sporta, Seadu Klebiću koji ih je dobro pripremao za natjecanja, Vladimiru Matijeviću i Josipu Petrinoviću koji ih je u klubu, ali i jedno vrijeme kao izbornik reprezentacije pripremao i motivirao za svaki nastup.

Tako je ženski judo, najtrofejniji vinkovački sport nastavio tradiciju iz ranijeg razdoblja u kojem je starija generacija vinkovačkih judašica predvođena Srećkom Sulićem i suradnicima upisala zlatne stranice vinkovačkoga sporta.
Uz šest spomenutih Amazonki s Bosuta, prekaljenih i iskusnih, premda mladih natjecateljica, jer su istovremeno nastupale u juniorskim i seniorskim natjecanjima, u ekipi su se od 1998./99. godine pojavljivale nove mlade natjecateljice koje su u ekipnim i pojedinačnim natjecanjima klubu i gradu donosile nova odličja.                                                               U tu skupinu spadaju Mirela Muženjak, Andrijana Andrin, Josipa Artuković, Katarina Španić, Ivana Zidar i Monika Nikolić. Najuspješnija među njima bila je Monika Nikolić koja je na državnom prvenstvu 1999. g. u Velikoj Gorici osvojila brončanu medalju, u Zagrebu 2002. srebrnu, a 2004. g. u Splitu naslov prvakinje Hrvatske u kategoriji 78. kg. Uspješna je bila i na PH u Dubrovniku 2005. g. i u Splitu 2007. g. na kojima je osvojila brončano odličje. Premda u novijem vremenu judo sport u Vinkovcima nije na razini od ranije, mlade judašice Vinkovaca Petra Antonela Fat rođena 1997. g. koja se s judom počela baviti 2004. godine i  Ena Žokvić također rođena 1997. g. koja se judom počela baviti 2005. godine spadaju u vrh hrvatskoga ženskog juda. Uz jednu zlatnu, dvije srebrne i 6 brončanih medalja s natjecanja u mlađim uzrasnim kategorijama Petra je osvojila i jednu seniorsku broncu, a 2011. g. i pet zlatnih medalja na međunarodnim natjecanjima. I Ena Žokvić u mlađim uzrasnim kategorijama osvojila je po jednu zlatnu i srebrnu te 4 brončane medalje. U natjecanjima za mlađe seniorke osvojila je dva brončana odličja te 2017.g. na seniorskom državnom prvenstvu 3. mjesto. Vrijedan pažnje je i rezultat koji je 2017. g. ostvarila na Studentskom prvenstvu Hrvatske kada je osvojila srebrnu medalju.

Vrijeme neumitno prolazi, sjećanja blijede, no sportski uspjesi i rezultati su neizbrisivi i vječni. S vremena na vrijeme treba se na njih i onoga tko ih je postigao podsjetiti.