Osnovna škola Ivana Mažuranića ove školske godine završava Erasmus+ projekt “Ambassadors of peace“. Tako je od 8. do 12. travnja održana posljednja od četiri aktivnosti učenja, podučavanja i osposobljavanja – domaćini prve tri bile su škole iz Hrvatske, Finske i Italije, a goste iz svih navedenih te Rumunjske i Grčke ovaj je put ugostila škola iz Crollesa u Francuskoj koja je ujedno i glavni koordinator ovoga projekta.

OŠ Ivana Mažuranića predstavljalo je šestero učenika i dvije nastavnice u pratnji. Tijekom petodnevnog boravka u Francuskoj obišli su neke lokalne znamenitosti, a kao najvredniji dio svog boravka u Crollesu ističu suradnju s francuskim književnikom Denisom Hirsonom. U suradnji s njim i svojim kolegama iz škola partnera u projektu pisali su poeziju o miru i ispripovijedali svoje životne priče o miru te  na svečanosti u gradskoj vijećnici pred roditeljima, predstavnicima lokalne zajednice i medijima pročitali napisano – dio na engleskom i dio na svojim materinjim jezicima.

Na završnoj su svečanosti otpjevali prepjeve poznatih pjesama koje su prije polaska napisali u svojim školama. Vinkovački predstavnici prepjevali su pjesmu grupe Queen “I want to break free“ te ju izveli pod nazivom “Mi stvaramo mir“. Kako je svaki od učeničkih sastanaka do sada obilježen jednim velikim događajem, ni sastanak u Francuskoj nije bio iznimka. Učenici su tijekom cijelog tjedna pripremali, a posljednji dan svog boravka u Crollesu izveli su Pjesmu mira napisanu na svim jezicima projekta u listopadu 2017. te otplesali Ples mira kojeg su s njima uvježbavali profesionalni koreografi iz obližnje plesne škole.

Učenicima je ovo iskustvo bilo iznimno jer su pokazali različite talente, a tijekom kreativnog procesa izrazito su se zbližili sa svojim kolegama iz Francuske, Italije, Grčke, Rumunjske i Finske. Ovo je bio posljednji sastanak učenika u ovom projektu. Svi su izrazili nadu da ovako dobra suradnja među školama u kojoj su sklopljena brojna prijateljstva neće prestati ovim projektom, nego će se nastaviti u nekom drugom obliku.