Iako je vrijeme nicanja i rasta ovog korova, zbog izrazito suhog ožujka i izrazito kišnog i mračnog svibnja dosta usporeno, mlade biljke ambrozije polako ali sigurno napreduju i kroz desetak bi dana trebale biti u punom cvatu. Posljednjih godina sve više ljudi pati od različitih alergijskih reakcija te s pravom možemo reći da su alergije bolesti modernog doba. To je posljedica stresnog načina života, širenja infekcija, promjena u prehrani, okolišu i klimi jer visoke temperature i ljetne suše pogoduju rastu korova. Ambrozija je samonikla biljka koja potječe iz prerijskih predjela Sjeverne Amerike. Kao slijepi putnik među sjemenom žitarica pojavila se u 19. stoljeću tijekom uspostavljanja brodske povezanosti između Europe i Amerike. U Hrvatskoj je prvi put primijećena 1941. godine na području Podravine, Posavine i Slavonije, odakle se proširila i na jadransku obalu.

Brzina migracije ove biljke je između 6 i 20 kilometara godišnje, jer samo jedna stabljika ambrozije godišnje proizvede oko 60.000 sjemenki. Jedna zrela biljka ambrozije ima oko 170.000 cvjetova i otpušta do 8 milijuna peludnih zrnaca koja imaju dobre aerodinamične osobine i oblik kuglice. Pelud je izrazito alergen i pokretan, a širi se u radijusu od jedan kilometar oko biljke.

“Alergija sama po sebi predstavlja jednu pretjeranu reakciju imunološkog sustava na inače neškodljive tvari. Te neškodljive tvari koje se nalaze u našoj okolini mogu izazivati jaču ili slabiju alergijsku reakciju, a ambrozija je jedna od takvih tvari koja izaziva izrazito intezivnu alergijsku reakciju. Cvjetanje ambrozije počinje u srpnju i traje do kraja rujna te u tom periodu, za osobe koje su alergične na ambroziju, dolazi do velikih problema”, ističe dr. Kate Krešić, ravnateljica županijskog Zavoda za Javno zdravstvo.

U brojnim europskim zemljama doneseni su zakonski propisi u vezi iskorjenjivanja ambrozije, a isto se dogodilo i kod nas u Republici Hrvatskoj, kada je 5. srpnja, 2007. donesena Naredba o poduzimanju obveznog uklanjanja ambrozije.

Stoga doktorica Krešić još jednom apelira na sve koji na svojim površinama primjete ambroziju da istu uklone, jer upravo je to najbolja preventiva u borbi protiv ovakvog tipa alergija. A najbolji način uništavanja ambrozije jest čupanje stabljike iz zemlje, čime se smanjuje broj aktivnih biljaka. Međutim, redovno košenje trave svaka dva tjedna također je učinkovit način smanjenja broja peludnih zrnaca u zraku. Inače, Naredbu o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije moraju provoditi vlasnici zemljišta, kako onih javnih, tako i onih privatnih, a svi oni dužni su o svom trošku tijekom vegetacijskih sezona u više navrata sa svojih površina redovito uklanjati i suzbijati ambroziju.