20 C
Vinkovci
Nedjelja, 19. svibnja 2024.

Americana band BE HA VE objavili debi album naslovljen One Of These Days

Više od autora

- vl promo-


BE HA VE (One Of These Days, debi album) [cover]Zagrebački peteročlani sastav BE HA VE predstavlja debitantski album ‘One Of These Days’. Na CD verziji albuma se nalazi petnaest autorskih pjesama na engleskom jeziku koje su nastale u razdoblju od tri godine, a album sadrži 55 minuta pravog glazbenog slaloma te brze i sigurne vožnje raznim, uglavnom američkim tradicionalnim glazbenim pravcima. Prevladavaju roots rock, country i blues uz elemente folka, psihodelije, rhythm & bluesa… dok je najavni singl albuma, pjesma ‘Save Me from Your Spell’ spojila Los Angeles i London u vrijeme polovice 60-ih, gdje s jedne strane haraju The Byrds, a s druge The Beatles, The Kinks…

Zahvaljujući izuzetno uspješnom spajanju i preplitanju spomenutih glazbenih stilova začinjenom mnogobrojnim akustičnim instrumentima, album ‘One Of These Days’ je tijekom dugotrajnog studijskog stvaranja prerastao u punokrvni hrvatski americana album.

Poseban doprinos kvaliteti albuma daju intrigantni tekstovi sa snažnim porukama te skrivenim prenesenim značenjima. U nekim pjesmama pažljivije i upornije slušatelje čeka draž otkrivanja brojnih inteligentnih zagonetki. Pet tekstova BE HA VE je dobio u nasljeđe od Dražena Buhina Buhe, dok autor većine tekstova Davor Bunčić kaže: ‘Ne bih objašnjavao značenje tekstova, to je kao da tumačim vic. Tekstovi su nastajali spontano, ponekad izazvani proživljenim, a ponekad zamišljenim iskustvima. Kao i u tekstovima blues klasika, tematika koja se eksplicite opisuje zapravo i nije pravo značenje tekstova. Prava priča je uglavnom sakrivena, ponekad metafizička i ne traži pojašnjenja. Slušatelju je prepušteno tumačenje i ostavljeno na prepoznavanje i promišljanje.’.

BE HA VE (One Of These Days, debi album) [St]

Unikatan moment i svakako najjači koncertni adut sastava BE HA VE je njihovo višeglasno pjevanje u kojem Buna, Hara i Vedran na trenutke neodoljivo podsjećaju na legendarne C, S & N. Ukratko ‘One Of These Days’ je moderan pogled u, po mnogima, bolju glazbenu prošlost i vrijeme kad je glazba zaista mijenjala svijet.


‘One Of These Days’ je snimio i producirao Zoran Haraminčić u zagrebačkom HB ton studiju, dizajn i ilustracija su djelo Vedrana Žanka, a na albumu su gostovali Risto Ibrić (violina na ‘Get Out Of This Place’), Goran Markić (bubnjevi na ‘These Days’, ‘Sweater Stretcher’ i ‘Mean Woman’) te Miroslav Navračić (harmonika na ‘Sweater Stretcher’).

BE HA VE je americana sastav iz Zagreba, sastavljen od vrhunskih glazbenika s dugogodišnjim iskustvom na glazbenoj sceni – Robert Jurčec (bubanj), Miroslav Bjelajac (bas gitara), Vedran Žanko (gitara), Zoran Haraminčić (gitara) i Davor Bunčić (vokal).

Središnja promocija albuma ‘One Of These Days’ će se održati danas u utorak, 21. ožujka, u zagrebačkom klubu Hard Place, a ulaz je besplatan.

BE HA VE: MEAN WOMAN [2017]

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno