11 C
Vinkovci
Nedjelja, 25. rujna 2022.

Američki ninja (American Ninja, 1985.)

Više od autora

- vl promo-fcf_americki-ninja_american-ninja_1985_ST

U stilu velikih borilačkih klasika osamdesetih, dolazi nam napeti akcijski uradak kakav je danas nemoguće pronaći na filmskom platnu. Iako je naslovna uloga u početku bila predviđena za Chucka Norrisa, na kraju ju je odigrao Michael Dudikoff, koji prije početka snimanja nije poznavao gotovo niti jedan borilački pokret.

fcf_americki-ninja_american-ninja_1985_posterNo zahvaljujući odličnom poslu Mikea Stonea, koreografa borilačkih vještina, glavni junak, kao i ostali likovi, djeluje poput pravih poznavatelja ninjutsua.

Kako bi izbjegao zatvorsku kaznu, Joe Armstrong (Michael Dudikoff) prihvati sudsku nagodbu i odlazi u američku vojnu bazu na Filipinima. Za jedne od prvih misija napada ga skupina pobunjenih ninja koju predvodi opasni trgovac oružjem Ortega, čija je namjera ukrasti zalihe oružja američke vojske radi preprodaje i krijumčarenja. U središtu napada slučajno se nađe i pukovnikova (Steve James) kćer (Judie Aronson) koju Armstrong spašava i vraća u bazu. Ortega planira osvetu i šalje čitavu vojsku ninja da smaknu Armstronga i otmu pukovnikovu kćer.

Redateljskom palicom odlično je dirigirao Sam Firstenberg, koji je uspio svaku sekvencu filma ispuniti napetošću. Svi ljubitelji borilačkih vještina i dobre akcije odlično će se zabaviti uz ovaj film, koji je postao pravi kult te je dobio čak četiri nastavka.

KINO NAJAVA: AMERIČKI NINJA

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno