Vukovarsko-srijemsku županiju posjetio je veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Robert Kohorst. Američki veleposlanik sudjelovao je u Koloni sjećanja u Vukovaru, a upriličen je i nastupni posjet Vukovarsko-srijemskoj županiji.

U nastupnom posjetu Vukovarsko-srijemskoj županiji veleposlanika Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Roberta Kohorsta, koji je tu dužnost preuzeo u siječnju ove godine, u Palači Srijem u Vukovaru 19. studenoga primio je župan Božo Galić sa suradnicima. Župan Galić upoznao je gosta s aktualnom gospodarskom situacijom u Vukovarsko-srijemskoj županiji te je zahvalio Sjedinjenim Američkim Državama na cjelokupnoj pomoći, osobito u procesu razminiranja kao i na brojnim donacijama koje su uvelike doprinijele razvoju Vukovarsko-srijemske županije i to još od razdoblja mirne reintegracije do danas. “Sada je naša glavna zadaća je osigurati što bolje uvjete kako bi privukli brojne ulagače na ovo područje, na čemu se intenzivno radi. Sukladno Županijskoj razvojnoj strategiji do 2020. godine pripremili smo ključne strateške projekte iz drvno-prerađivačkog, poljoprivredno-prehrambenog, prometnog, turističkog sektora te sektora obnovljivih izvora energije. Pozivamo američke investitore da razmotre naše strateške projekte i uključe se u njihovu realizaciju”, istaknuo je župan Galić.

Zahvalivši na prijemu veleposlanik Kohorst izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom između Sjedinjenih Američkih Država i Vukovarsko-srijemske županije te naglasio kako će se ta iznimno dobra suradnja nastaviti i to naročito u dijelu gospodarske suradnje i investicija. “Kroz povijest naše je Veleposlanstvo više bilo usmjereno na pomaganje hrvatskim tvrtkama u otvaranju američkog tržišta, no sada smo sve više usmjereni na otvaranje investicijskih mogućnosti američkim tvrtkama u Hrvatskoj. Na početku svog mandata u Hrvatskoj prvo sam posjetio Grad Ilok kojim sam oduševljen, a vjerujem kako će uz dobre projekte i dobre poslove stanovnici ove županije ostati živjeti ovdje” istaknuo je veleposlanik Kohorst. Osvrnuvši se na Kolonu sjećanja u kojoj je sudjelovao američki veleposlanik kazao je kako ga je dirnula ta tužna komemoracija te mu je bila čast hodati s 65.000 ljudi koji su se poklonili žrtvi Vukovara.