30 C
Vinkovci
Srijeda, 19. lipnja 2024.

Andrijaševčanin iz New Yorka nakon velike snježne oluje: Najgore je prošlo

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Oko 70 milijuna Amerikanaca proteklog je vikenda, kako ovih dana bruje mediji, bilo na udaru povijesne snježne oluje na sjeveroistoku Sjedinjenih Država, gdje je snažan ledeni vjetar zaustavio promet te čak usmrtio vozačicu automobila na sjeveru New Yorka. Oluja se do danas poprilično smirila, a kakvo je trenutno stanje provjerili smo s Josipom Majerom, 35-godišnjakom iz Andrijaševaca čija je stalna adresa već neko vrijeme upravo „Velika jabuka”.

I dok su Vinkovci danas bili okupani suncem i nešto višim temperaturama nego što su uobičajene za ovo doba godine, na drugom kraju svijeta potpuno drugačija slika. New York se u subotu probudio pod desetak centimetara snijega, a ulicama je harao neobično jak vjetar, ponegdje i s udarima od 80 do 120 kilometara na sat. Nekoliko saveznih država proglasilo je izvanredno stanje, puno željezničkih linija bilo je prekinuto, a otkazano je bilo i gotovo pet tisuća američkih letova.

Za portal Novosti.hr direktno iz New Yorka javio nam se Josip Majer. Ispričao nam je kakva je trenutna situacija s obzirom na spomenuti snijeg i zimu koji su okovali sjeveroistok SAD-a.„Na području gdje ja živim, Manhattan/Brooklyn, nije bio toliko strašno. Vjetar je bio jak i temperature niske, ali nismo izgubili struju kao neki dijelovi grada. Uže područje Manhattana je više manje uvijek pogođeno kada je riječ o nekakvim snježnim olujama, a najviše nastradaju podzemna i cjelokupni javni promet”, pojasnio je Josip. Dodaje kako je najgori dio prošao, iako je, po njegovom mišljenju, to bila obična snježna oluja.

Najgore je prošla Nova Engleska, Boston, Massachusetts, dio države New York. Grad New York je relativno dobro prošao, palo je oko 50 cm snijega, temperature su bile malo manje oštre, a kako je rekao Josip – najvažnije je što nisu ostali bez struje.

S one strane oceana Majer je već sedam godina i dobro zna što znači zima na istočnoj obali Amerike. Ceste su počišćene, New York nije grad u kojemu ne pada snijeg i ljudi su naviknuti. Ovo je druga snježna oluja ove godine na američkom sjeveroistoku, nakon one početkom siječnja kada je bilo zahvaćeno područje od Georgije pa sve do Quebeca.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno