-1 C
Vinkovci
Četvrtak, 25. travnja 2024.

Anica Bilić održala predavanje o Pasionskoj pučkoj baštini u Slavoniji i Srijemu

Više od autora

- vl promo-

U Centru za znanstveni rad u Vinkovcima Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, upraviteljica Centra, dr. sc. Anica Bilić, muzejska savjetnica u trajnom zvanju, danas je održala predavanje pod nazivom „Pasionska pučka baština u Slavoniji i Srijemu”. Glavni je cilj bio potaknuti publiku na čuvanje i pisanje usmene građe kako bismo ju fiksirali u pismu, ali i nanovo oživjeli.

„Najpoznatije korizmene pučke pobožnosti svakako su Križni put i Gospin plač. Međutim, fokus ovog predavanja bio je na neistraženoj usmenoj građi, odnosno pučkim molitvicama koje pripadaju obiteljskoj privatnoj pobožnosti i ne nalazimo ih u molitvenicima”, kazala je Bilić.

Tako je znanstvena savjetnica u trajnom zvanju i upraviteljica Centra za znanstveni rad HAZU u Vinkovcima istaknula kako je istraživala molitvice u Otoku, Klakaru, Rokovcima i ostalim mjestima, a pristup je bio filološki.„U ovim tekstovima mene oduševljava velika starina, odnosno riječ je o starini koja se može potvrditi od srednjovjekovlja do danas, a građa se pojavljivala gdje god ima Hrvata katolika”, rekla je Bilić dodavši kako su molitvice sačuvane usmenom predajom.

KUD Ivan Goran Kovačić iz Ivankova večeras je izveo Gospin plač

Samim time, može se zaključiti kako je Hrvatska u srednjom vijeku bila usko povezana sa srednjovjekovnom kršćanskom Europom, a u Rokovcima je zabilježena građa iz toga vremena.

„Osim o molitvama, predavanje govori o običajnim praksama koje također pripadaju pod pučku pobožnost i koji su aktualni u korizmi, a najviše u vrijeme Svetog trodnevlja”, zaključuje Anica Bilić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno