19 C
Vinkovci
Subota, 20. kolovoza 2022.

Animatori – Anđeli nas zovu da im skinemo krila (1983.)

Više od autora

- vl promo-


Animatori su zagrebački rock sastav osnovan 1980. godine kojega su formirali Krešimir Blažević, Andro Purtić, Vatroslav Markušić i Tomislav Brezičević – Toco.

Povijest sastava seže još iz 1977. godine kada Krešo iz rodnog Slavonskog Broda dolazi na studij u Zagreb te se pridružuje simfo rock sastavu Animatori. Oni ubrzo prestaju sa radom, dok Krešo nakon tri godine osniva istoimeni sastav ali s posve drugačijim novim zvukom.

Prvi ozbiljniji nastup imali su na subotičkomu omladinskom festivalu 1982. godine kada su nastupili u finalu i uz jaku konkurenciju, sastave Xenia, La Fortunjeros i U škripcu, osvojili su drugo mjesto. Prije toga su bili potpuno anonimni, a mnoge su iznenadili sa svojim repertoarom od preko 30 autorskih skladbi.

U jesen iste godine objavljuju i svoj prvi singl ‘Male curice / Živjeti mirno’ (Jugoton), a zatim u produkciji Željka Brodarića Jappe u splitskom studiju Tetrapak od siječnja do ožujka 1983. godine snimaju svoj debi LP ‘Anđeli nas zovu da im skinemo krila’, objavljen iste godine. Najveći uspjeh postiže naslovna pjesma koja se nekoliko mjeseci zadržala na prvom mjestu emisije tada popularnije emisije Hit mjeseca. Animatori su svojim zvukom totalno odudarali od tada tipičnih novovalnih sastava, dok su pjesme koje su se bavile odrastanjem i nostalgijom predstavile Krešu kao zrelog autora koji svoje originalne ideje zna obraditi u pop formu inspiriran britanskom glazbenom scenom 60-ih godina.

Od ostalih pjesama izdvajaju se ‘Komarci… Ljeto nam se vratilo’ koja je i danas jedna od najizvođenijih domaćih pjesama, maturantska ‘Kasno je za prosinac’, te ‘Kamo odlazi svijetlo’. U ovim navodima nikako ne bismo smjeli izdvojiti i male brilijante u vidu ‘Mađarca’, ‘Prvi put ili nikada’ i ‘Ja ne razumijem’.

Pjesma ‘Omladinska’ se pojavljuje u filmu ‘Pjevajte nešto ljubavno’ redatelja Gorana Kulenovića.

Album ‘Anđeli nas zovu da im skinemo krila’ snimljen je u slijedećoj postavi: Krešo Blažević (gitara i vokal), Andro Purtić (bas), Vatroslav Markušić (violina) i Tomislav Brežičević (bubanj).

Bend je 1984. godine objavio album zapažen album ‘Svi momci i djevojke’ (Jugoton) kojeg su snimali u suradnji s Parnim valjkom, a tri godine kasnije izlazi i ‘Dok ležim cijeli dan u sjeni’ (Jugoton).

Krešo Blažević će okupiti Animatore još tri puta, 1992. godine za snimanje albuma ‘Proljeće je zakucalo… / Duhovi iz prošlosti’ (HRT Oefej), četiri godine kasnije za album ‘Sanjarica’ (Croatia Records) i posljednji puta 1998. godine kada je snimio i posljednji album ‘K.B. & The Footballers’.

Na žalost, od posljedice raka, Krešimir Blažević preminuo je 19. ožujka 2007. godine.

Album ‘Anđeli nas zovu da im skinemo krila’ Croatia Records je još dva puta reizdala; 2003. godine izdanje na kojem se našao i prvi singl ‘Male curice / Živjeti mirno’; drugi put je to bilo 2007. kada se album našao u sklopu box-seta Animatora.

Popis pjesama: Komarci… Ljeto nam se vratilo / Male curice / Anđeli nas zovu da im skinemo krila / Kamo odlazi svjetlo / Bolje da mi vjeruješ / Mađarac / Prvi put ili nikad / Lujza / Ona nije ovdje / Neki matori jarci / Ja ne razumijem / Omladinska / Kasno je za prosinac / Ljeto… (dodatak)

Izdavač: Jugoton / Croatia, 1983/2003/2007.

THE ANIMATORI: KOMARCI… LJETO NAM SE VRATILO [1983]

THE ANIMATORI: ANĐELI NAS ZOVU DA IM SKINEMO KRILA [1983]

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno