Foto: Dario Hacek
Dječji animirani lutka film Balada o fruli i ogrlici redatelja Martina Babića je od svoje premijere 2018. godine, na 15. izdanju Međunarodnog festivala animiranog filma Animateka u Ljubljani, prikazan na 80 festivala diljem svijeta. Neka od recentnijih prikazivanja su se održala na festivalima u Argentini, Ukrajini, Španjolskoj, Engleskoj i Grčkoj.
“Balada o fruli i ogrlici” posljednjih se mjeseci prikazao na festivalima Orange Shorts (Argentina), Linoleum (Ukrajina), El Festivalico (Španjolska), Micro μ Festival (Grčka), Međunarodnim filmskim nagradama u Londonu (Engleska) i mnogim drugima. U nadolazećim tjednima, animirani film redatelja Martina Babića ponovno “putuje” do SAD-a, Grčke i Španjolske.
Film je svoju svjetsku premijeru doživio na Animateci 2018. godine, a do danas je bio na 80 međunarodnih festivala te sveukupno broji i tri nagrade: najboljim animiranim filmom proglašen je na Međunarodnom danu animacije 2019., Međunarodnom filmskom festivalu Eurasia 2019. i Festivalu novog nezavisnog filma u Londonu 2020. godine.
Autorska ekipa filma ističe kako su posebno ponosni na projekcijama na festivalima Animateka, Animafest, Filmski festival za djecu u Seoulu, Filmski festivalu za djecu i mlade u Zlinu, Filmski festival u Treverse Cityju te na festivalima u Bangladešu i Kambodži.
“Film je do sada prikazan na svim kontinentima osim Australije i Antarktike, te je dobar primjer kako je hrvatski animirani film jedan od najbržih i najboljih promotora Hrvatske u svijetu. Najviše pregleda na svojoj vimeo stranici, film je imao u SAD-u, Italiji, Španjolskoj, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Ukrajini, Grčkoj, Rusiji, Meksiku, Portugalu, Brazilu, Francuskoj i Kanadi. Univerzalna tema, dječja tematika i vrhunska animacija u tehnici stop motion lutka filma su učinili ovaj film međunarodno toliko zanimljivim”, rekao je producent filma Jure Bušić.
Film “Balada o fruli i ogrlici” će krajem 2020. i početkom 2021 nastaviti s festivalskom distribucijom te će se nakon toga početi prikazivati na VOD platformama (video on demand/video na zahtjev) i televizijama.
Radnja filma smještena je u kameno doba, kada mladi Slovenac izumi prvu frulu, a Hrvatica prvu ogrlicu na svijetu. Mladi se par susretne i zaljubi, no njihova se plemena otvoreno sukobe. Početak je to jedne velike avanture.
Scenarist filma je Siniša Bahun, skladatelj i oblikovatelj zvuka Darko Hajsek, direktor fotografije Dario Hacek, a film je nastao pod okriljem Jake produkcije, koja je zadužena i za festivalsku distribuciju, uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Zagreba, Grada Rijeke i Krapinsko-zagorske županije.
Izvor: HAVC