9 C
Vinkovci
Nedjelja, 25. rujna 2022.

Ante Brkić: Za vrijeme turnira čuvalo nas je 22.000 vojnika i policajaca

Više od autora

- vl promo-Indijski Chennai bio je poprište šahovske Olimpijade odnosno Svjetskog prvenstva na kojemu je sudjelovalo 187 zemalja, a među njima je bila i Hrvatska reprezentacija čije je boje branio i vinkovački velemajstor Ante Brkić.

Olimpijada se održava svake parne godine, iako je sada stanka bila četiri godine zbog pandemije koronavirusa. Inače, natjecanje se trebalo održati u Moskvi, ali zbog rata u Ukrajini turnir je prebačen u Indiju.

„Rezultat nam nije dobar. Između ostaloga, imali smo veliki hendikep jer nam je jedan igrač otpao zbog korone (ima nas 5 u ekipi) i nisu nam dali da ga zamijenimo drugim. Morali smo cijelo vrijeme igrati što je u Indiji dosta nezgodno jer problem i s hranom, nisi siguran što jesti i jednostavno ti treba odmora. Na kraju je ispalo malo čudno jer sve dobre reprezentacije su imale rezervu osim nas”, rekao je Brkić.

Hrvatska je upisala pobjedu protiv Islanda, dok su porazi upisani protiv Litve i Perua što je svojevrsno iznenađenje turnira.

„Jednostavno smo se na kraju raspali kada smo ostali bez snage i posljednja tri kola smo odigrali baš slabo. Vidjelo se da nam nedostaje igrač, da se netko mogao odmoriti barem jednu partiju onda to sve izgledalo drugačije”, navodi Brkić.

Reprezentacija je na posljednjem Europskom prvenstvu završila na 5. mjesto, a na posljednjoj Olimpijadi bila je u top 20 što dodatno daje motiva za nezadovoljstvom ostvarenim u Indiji. Zanimljivo da su šahiste u hotelima i na putu do sale čuvalo 22.000 vojnika i policajaca te su im je bio zabranjen odlazak u trgovina, stoga su morali za nabavku namirnica morali zamoliti Indijca da obavi kupnju.

„Što se tiče Indije kao Indije teško se bilo priviknuti na njihovu hranu i svi su imali problema sa stomakom jer se hrana razlikuje od naše u Europi. Jako ljuta na što mi nismo naviknuti. Osobno sam se dobro osjećao cijelo vrijeme, dobro sam se opremio sa stvarima koje sam ponio od kuće, stoga nisam imao većih poteškoća, ali u svakom slučaju jedan netipičan turnir. Pritisak je velik jer moraš paziti na sve. Moraš paziti da ti voda ne ulazi u usta, zube pereš s flaširanom vodom jer zbog male pogreške možeš završiti na infuziji”, prepričava svoje dojmove iz Indije vinkovački velemajstor.

Ovaj turnir bio je izrazito posjećen što nije tipično za šah, Brkić govori kako je velik broj ljudi ostao izvan sale za igru. Prvo mjesto i titulu svjetskog prvaka osvojio je Uzbekistan, a što se tiče novih izazova pred Antom Brkić i Šahovskim klubom Vinkovci je borba za ulazak u 1. A ligu koja će se održati u Poreču 24. rujna.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno