22 C
Vinkovci
Srijeda, 10. kolovoza 2022.

Antologijski riječki rock i pop singlovi pt. 4 – Let 3 i Cacadou Look

Više od autora

- vl promo-


Četvrti par kojim nastavljamo seciranje antologije Riječki novi val glazbeni su inovatori Let 3 i opatijski ženski pop sastav Cacadou Look.

Jedan od najlegendarnijih albuma ovih prostora bez sumnje je “Two dogs fuckin'”, prvi studijski uradak u mnogome nenadmašnih Letovaca. Objavljen 1989. godine, na albumu su neki od bezvremenskih hitova Leta 3, među kojima je i žestoka i mračna “U rupi od smole” od čijih stihova “Ubij me! Ubij me!”, praćenih pomalo uznemirujućim ritmom, slušatelja i danas prolaze trnci. Vremenom je postala jedan od koncertnih favorita, a upravo izvedba uživo najbolje prenosi njezinu silovitu energiju. Stihove “U rupi od smole” potpisuje Damir Martinović Mrle, a glazbu zajedno s njim Zoran Prodanović Prlja, uz koje su tad u sastavu Leta 3 bili Ivica Dražić Miki, Nenad Tubin i Igor Perković Gigi.

Prvo službeno pojavljivanje pod imenom Let 3, upravo s ovom pjesmom, bilo je na kompilacijskom izdanju “Rijeka – Pariz – Texas” (1987. godina) čime su se svrstali na vodeću poziciju riječkih, ali i daleko šire, rock bendova. Od samih početaka, Let 3 svoju je prepoznaljivost gradio izuzetnim glazbenim djelima, jedinstvenim stilskim izričajem i uvijek inovativnim scenskim nastupima. Nikome nisu povlađivali, mnoge su šokirali, uvijek rušili barijere, pomicali granice te do danas ostali jedan od rijetkih bendova čiji rad prate i podržavaju mnoge generacije.

CACADOU LOOK | credit: Dallas Records promo

Opatijski ženski sastav Cacadou Look svoju je karijeru započeo 1983. godine, a osnovale su ga Jasmina Simić (vokal), Tatjana Simić (bubnjevi), Suzana Kožić (bas), Sandra Vrančić (gitara) i Tamara Vrančić (klavijature). Riječkom scenom tada su dominirali muškarci pa su djevojke trebale ulagati dvostruko kako bi pokazale da je to što rade jednako kvalitetno i dobro poput onoga što su radili njihovi muški kolege. Pjesmama među kojima su “Ljubav i raj”, “Sama” ili “Kao pjesma”, pokazale su da itekako mogu parirati, a publici i cijeloj glazbenoj sceni prezentirale materijale koji su do danas slušani i prepoznati.

“Ljubav i raj” dijelom je njihovog albuma prvijenca “Tko mari za čari” (1987.) koji je u vrijeme objavljivanja na glazbenom tržištu bio pravo osvježenje, a Cacadou Look prvi ženski sastav na području bivše države koji je objavio svoj materijal. Debitantskim albumom sastavljenim od efektnih i vrlo melodioznih pjesama, predstavile su svoj vedri, optimističan i energičan pop izričaj, koji im je donio mnoge poklonike i status miljenica riječke publike čiji su hitovi danas evergeeni domaće i regionalne pop glazbe.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno