Završen je drugi nacionalni natječaj za najbolje hrvatske mlade inovatore – Student DIGI Award 2021. Uz stručni žiri, za najbolje su mogli glasovati i čitatelji, a pobjednici su već poznati. Među njima su se našli i mladi inovatori iz Vrbanje, brati i sestra David i Marina Fruk koji su za aplikaciju AgriCon osvojili treće mjesto.

Student DIGI Award 2021. ove je godine okupila čak 26 timova i konkurencija je od početka bila žestoka. Zanimljive inovativne priče koje su pristizale iz cijele Hrvatske nikoga nisu ostavile ravnodušnima, pa tako ni ona iz Vrbanje koju su kreirali mladi brat i sestra Marina i David Fruk. Oni su izradili aplikaciju AgriCon koja povezuje OPG-e, obrte i manje tvrtke s ciljem da međusobno dijele skupe poljoprivredne i građevinske strojeve. Na temelju nje osvojili su treće mjesto u Hrvatskoj i novčanu nagradu u iznosu od 10 tisuća kuna.

“Suočeni s problemima na koje smo i sami naišli, ali i kroz razgovore s drugim poljoprivrednicima, osmislili smo izradu aplikacije AgriCon koja je zamišljena na temelju ekonomije dijeljenja poljoprivredne i građevinske opreme, čime se promiče učinkovito korištenje imovine zajednice”, ističu brat i sestra Fruk za Jutarnji list. Marina je 18-godišnja učenica 4. razreda Ekonomske i upravne škole u Osijeku koja u slobodno vrijeme programira, izrađuje aplikacije i robote te sudi na nogometnim utakmicama, a njezin 20-godišnji brat David, bivši učenik Poljoprivredno šumarske škole Vinkovci, izvrsni je student 3. godine Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijek.

Udružili su svoja znanja i vještine kako bi ponudili proizvod od kojega bi u budućnosti mnogi mogli imati velike koristi. Tu im je pomogao i život i rad na polju u Vrbanji te roditelji koji se bave proizvodnjom žitarica i uljarica na oko 90 hektara zemlje, imaju svoju poljoprivrednu ljekarnu, a otac se bavi i programiranjem.


Foto: Damir Krajac/Cropix

Njihova aplikacija povezivala bi OPG-e, obrte i manje tvrtke s ciljem da međusobno, naravno uz novčanu naknadu, dijele skupe poljoprivredne i građevinske strojeve. Ističu kako mnoga mikro i mala poljoprivredna gospodarstva i male građevinske tvrtke u Hrvatskoj obično nemaju dovoljno kapitala za ulaganje u nova tehnološka rješenja i kupnju strojeva koji bi bili potrebni za povećanje produktivnosti.

“Osim što im je to problem u realizaciji poslova i projekata, to dovodi i do neučinkovite obrade tla, zagađenja okoliša i visokih troškova održavanja. Međutim, u tome im mogu pomoći veća gospodarstva i tvrtke koji posjeduju tehnološki naprednu opremu koju bi im mogli iznajmiti te tako i sami dodatno zaraditi iznajmljivanjem opreme putem platforme. Tu nastupa naša web i mobilna aplikacija AgriCon koja je potpora takvim aktivnostima i koja bi povezivala sve dionike u procesu, odnosno sve koji bi se na nju registrirali. U svakom trenutku bi imali u realnom vremenu podatak kome i kada treba kakav stroj te gdje ga, kada i po kojoj cijeni mogu unajmiti, odnosno iznajmiti”, pojašnjavaju.

U Hrvatskoj takvih aplikacija nema, a kažu kako ih nisu našli ni na europskoj razini. Povratne informacije potencijalnih korisnika su vrlo pozitivne, a osim povezivanja korisnika, platforma AgriCon zamišljena je i da pruži dodatna jamstva kao što su osiguranje za osobne nezgode. Aplikacija bi imala i GPS praćenje iznajmljene opreme, cijene različitih ponuđenih proizvoda, obostranu recenziju korisnika te komunikaciju među povezanim korisnicima putem poruka i telefona što omogućuje bolju informiranost oko krajnje odluke zaključivanja najma.

Marina i David dodaju kako ovakav projekt otvara i neke nove, dodatne mogućnosti pružanja usluga kao što je uključivanje trećih osoba u svrhu otvaranja centara smještaja strojeva i opreme, potom za prijevoz od najmodavaca do najmoprimaca i obrnuto te u konačnici za čišćenje. Time bi se mogao zatvoriti cijeli krug.