- Tekst se nastavlja ispod oglasa -
Ukupno osamnaest Aquariusovih hitova čeka vas na dva nova izdanja AQ Total Vinyl kolekcije. Crvena 04 i žuta 05 ploča zadovoljit će vaše vinilne apetite. The Bastardz, Massimo, Nina Badrić, Cubismo, Gretta, Lea Dekleva, Songkillers, Jinx, Detour i drugi očekuju vas na ova dva primamljiva izdanja.
Do sada već znate. Ali možda treba ponoviti, jer prešućene stvari nekad postanu stvarne kad se izgovore. Odabrali ste prostor gdje držite vinile. One važnije ste stavili u dodatne zaštitne folije. Najlon nove ploče režete samo na strani za izvaditi vinil – žiletom, nježno i polako. Kupili ste i četkicu kojom prije svakog puštanja milujete stranu koju mislite slušati. Mobitel stavljate na bešumno. Odredili ste i vama idealan položaj slušanja. Raspored zvučnika je dobar, ali da imate više prostora, još bi to bolje složili. Čim dobijete neku lovu, kupit ćete bolje pojačalo, ali sad je i ovo dobro. Kreće pucketanje. Kreće prvi zvuk. Plovite. Ronite. Letite. Žmirite. Kad bi barem svaku ploču mogli ovako na miru slušati. Čekaj malo – strana je već završila. Potrebno je okrenuti ploču. Ali ako ste se prepoznali u ovih nekoliko redova, onda za vas nema spasa. Duboko ste u tome. I zato pomirišite omot još jednom. Vrijeme je za B stranu.
“Vaše tijelo nije hram nego zabavni park’ je jedna od najčešće citiranih izjava proslavljenog chefa i publiciste Anthonya Bourdaina. Svima nam je potrebna, barem povremena vožnja rollercoasterom. Možda i poniranje bungee jumpingom ili let balonom. Postoji i cijela grana ‘iskustvene ekonomije’ zasnovana na monetizaciji doživljaja izvan rutine, svakodnevnice, sigurnosti i predvidivosti. Ljubitelji vinilnog zvuka, a posebice “old school” vinilni dji, taj osjećaj dobiju puštajući muziku iz brazda vinila. Vinili su strast i ljepota koju mjerni instrumenti ne prepoznaju. Nema tu puno pameti. Još manje profita i zarade. Vinili su samo emocije. Kombinacija patnji, strepnji, muke na putu ka veselju i radosti. Vinilni zvuk ima “toplinu” i “dubinu” koja izmiče pravilima dobre laboratorijske prakse digitalnog snimanja i reprodukcije. Vinili su teški i nespretni. Hiperosjetljivi. Baš kao i život. Puštati glazbu s vinila, barem u posebnim prilikama i u za to primjerenim uvjetima donosi, onima koji to biraju, zadovoljstvo poput posjete zabavnom parku. Ili tako osjećate ili to ne razumijete. I to je jedna od ljepota različitosti i potrebe međusobnog razumijevanja.”
Geby, 2019. | Credit: Aquarius promo
“Baš povodom 70. godišnjice prvog LP-ja, Aquarius želi i sam zatvoriti krug glazbenih formata kolekcijom osam vinilnih albuma s najboljim plesnim snimkama svojeg dvadesetogodišnjeg izdavaštva. Tako će po prvi put iz brazdi vinila na gramofonima zasvirati hitovi Jinxa, Singkillersa, Cubisma, Nine Badrić, Massima, Mayalesa, Detoura, Šo!Mazgoona, Sare Renar i brojnih drugih. Jer umjetnici to zaslužuju, baš kao i kolekcionari i old school DJ-evi-”

Ovo je duža (mogli bismo je nazvati i “extended”) verzija teksta, tzv. “liner notes” koji se nalazi na prvom vinilnom izdanju zagrebačke diskografske kuće Aquarius Records koji je izašao prije otprilike godinu dana, u rujnu 2018. Bio je to početak serijala od čak osam planiranih vinila koji će se objaviti, barem kako je planirano, do proljeća iduće 2020. godine”, u svojoj kolumni na portalu mixmag napisao je autor kompilacije Ozren Kanceljak.