Kontaktirajte nas

Aktualno

Arheološki lokalitet Hrvatski dom: III. Suživot Rimljana i Barbara

Objavljeno

-

Rezultati velikog arheološkog istraživanja u Vinkovcima – kulturni slojevi arheološkog lokaliteta Hrvatski dom:

III. Suživot Rimljana i Barbara

O kontinuitetu života u kasnoantičkim Cibalama iz godine u godinu saznaje se sve više, a nalazi s lokacije Hrvatskog doma savršeno se uklapaju u postojeće spoznaje

Kasna antika (5. i 6. stoljeće) u Panoniji je, u arheološkom smislu, dugo vremena bila nepoznanica. Držalo se da je nakon prvih barbarskih provala krajem 4. stoljeća uništena infrastruktura Rimskog carstva, stanovnici raseljeni, a prostor prepušten propadanju. Posljednjih dvadesetak godina, velikim dijelom i zahvaljujući istraživanjima u Vinkovcima, ta se uvriježena slika mijenja.

Tijekom zaštitnih arheoloških istraživanja na poziciji Hrvatskog doma jedan sloj opravdao je očekivanja. Radi se o kasnoantičkom sloju ili sloju iz razdoblja Velike seobe naroda, koji se nalazi točno iznad rimskog kulturnog sloja i dijelom je u njega ukopan.

“Naime, u Vinkovcima imamo specifičnu situaciju: koegzistenciju kasnoantičkog, rimskog stanovništva i novodoseljenih barbarskih plemena. Kako smo nalaze iz ovog razdoblja imali na istraživanjima na pozicijama istočno i zapadno od iskopa, očekivali smo ih i sada. S obzirom na devastiranost modernim intervencijama (temelji, septičke jame, jame za otpad), nismo uspjeli istražiti niti jedan objekt, ali smo zato istražili čitav jedan sloj”. Ističe kustosica Anita Rapan Papeša iz Gradskog muzeja Vinkovci.

Pronađeni su ulomci keramike ukrašene žigosanim motivima, što je tipična odlika gepidske keramike ( tehnika ukrašavanja finog stolnog posuđa utiskivanjem žiga s određenim motivom u glinu prije pečenja ), te ulomci posuda svakodnevne upotrebe. Istražen je i jedan grob, kosturni ukop u ispruženom položaju na leđima s prilozima: novcem i željeznim nožem. “Novac je brončani, rimski, iz 4. stoljeća, što naravno ne znači da je grob datiran novcem. Gepidi, ali i druga germanska plemena, koristila su rimske novce kao amulete, za sreću, a ne kao sredstvo plaćanja. To je bio 51. istražen grob iz vremena Seobe naroda u Cibalama i po svemu se uklapa u već poznate spoznaje. Naime, Vinkovci su jedini antički grad u Hrvatskoj u kojem imamo dokumentirane i istražene grobove iz vremena Velike Seobe naroda. Riječ je o kosturnim ukopima, a pokojnici su sahranjivani u razrušene rimske objekte, često na ostatke arhitekture. U grobovima nije otkriveno puno priloga, ali neki od njih nedvojbeno ukazuju da se radi o germanskoj populaciji. Ovaj način sahranjivanja pokojnika vjerno je rekonstruiran u našem Stalnom arheološkom postavu”, ističe Anita Rapan Papeša.

Osim što su se u Cibalama sahranjivali, Gepidi su u Cibalama i živjeli, a u posljednjih desetak godina istraženo je nekoliko stambenih objekata iz ovog razdoblja.

“Nedavno objavljeno osmo izdanje Acta Musei Cibalensis naslovljeno “Vinkovci u kasnoantičkom razdoblju”, za koje se više od stoljeća smatralo da je razdoblje dekadencije, potvrđuje da Cibale itekako žive u 5. i 6. stoljeću. Obrada keramičke građe upućuje na jaku antičku tradiciju u izradi keramike te time i na stabilnu rimsku populaciju, a novi oblici i tehnike izrade na pridošle Barbare, ili u najmanju ruku na jake barbarske utjecaje. Preobrazba u urbanoj strukturi Cibala, novi tipovi nastambi i promjene u grobnom ritualu o kojima smo znali više, ovim radom svoju su potvrdu našli u najbrojnijim arheološkim nalazima – ulomcima keramičkih posuda”, ističe Anita Rapan Papeša.

Unutar opkopa antičkih Cibala istražena su 53 groba iz 6. stoljeća vezana uz najzapadnije naselje Gepidskog kraljevstva (535.-567.). Sličnu situaciju imaju i arheolozi u Sirmijumu, prijestolnici kraljevstva i antičkom središtu provincije Druge Panonije

Aktualno

HZJZ: Nova pravila samoizolacije za djecu

Objavljeno

-

Napisao/la

    46 pregleda
Arhiva

Nešto manje od 17.000 djece do 18 godina je pozitivno na koronavirus, od toga 13 i pol tisuća školaraca zbog čega su najavljene nove mjere, potvrdila je to za HRT  zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin. 

“Svako dijete koje je primilo drugu dozu cjepiva bit će oslobođeno samoizolacije, isto tako i svako dijete koje je preboljelo i cijepljeno je jednom dozom i to neovisno o tome kada je ta jedna doza primljena. Preporuka je da se sva djeca u dobi od pet i više godina cijepe. Svoj djeci preporučujemo cijepljenje i da prime dvije doze. Tu ćemo novost danas objaviti”, najavila je zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin.

S obzirom na epidemiološku situaciju, ovo je već druga školska godina s uputom da se o online nastavi odlučuje na nivou svake škole pojedinačno, odnosno županije ili dijela županije. Omikron varijanta koronavirusa najviše se proširila među djecom i mladima pa je trenutno gotovo 17 000 pozitivnih na Covid u Hrvatskoj.

“Od toga oko 3500 otpada na predškolsku dob, što znači da je pozitivno 13.500 školske djece. Najviše je pozitivnih u dobi od petog do osmog razreda osnovne škole, nešto manje od 4000, također oko 4000 srednjoškolaca i oko 3000 učenika od prvog do četvrtog razreda osnovne škole”, rekla je Pavić Šimetin.

S današnjim danom u županiji ukupno je oboljelih 156 nastavnika i 785 učenika. Škole su dijelom online, dijelom uživo odnosno kombinirano.

“Razmišljamo i da se revidira odredba da učitelji razredne nastave od prvog do četvrtog razreda ako su cijepljeni, ne trebaju nositi masku. To je nešto o čemu bi trebalo razmisliti, pogotovo da u periodu omikrona maska bude obvezna”, najavila je mogućnost Capakova zamjenica.

Nastavi čitati

Aktualno

Cijepljenje protiv COVID-19: Vinkovci, 25. siječnja, Vinkovci i Vukovar, 29. siječnja

Objavljeno

-

Napisao/la

    89 pregleda

Zavod za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije i domovi zdravlja u Vinkovcima i Vukovaru pozivaju sve zainteresirane punoljetne osobe s područja Vukovarsko-srijemske županije na cijepljenje protiv COVID-19.

Cijepljenje će biti provedeno po sljedećem rasporedu:

VINKOVCI, utorak, 25. siječnja, od 13:30 do 16:00 sati, u dvorani OŠ „A. G. Matoš“ Vinkovci na Lapovcima. Cijepljenje cjepivima Pfizer, Moderna i Janssen (Johnson&Johnson).

VINKOVCI, subota, 29. siječnja, od 12:00 do 16:00 sati, u Domu zdravlja Vinkovci, Kralja Zvonimira 53. Cijepit će se cjepivima Pfizer, Moderna i Janssen (Johnson&Johnson).

VUKOVAR, subota 29. siječnja, od 12:00 do 15:00 sati, u Domu zdravlja Vukovar, Sajmište 1. Cijepljenje cjepivima Pfizer, Moderna i Janssen (Johnson&Johnson).

Na cijepljenje je obvezno ponijeti osobnu iskaznicu.

Nastavi čitati

Aktualno

Poraz Nebeskoplavih u Medulinu

Objavljeno

-

Napisao/la

    68 pregleda

Cibalia je odradila drugu prijateljsku utakmicu u kojoj upisala minimalan poraz od 1:0 protiv Iskre iz Danilovgrada koja igra prvu crnogorsku ligu.

Rezultat sam po sebi u pripremnom periodu nije važan, no poraz i remi u dvije utakmice kod navijača nisu ohrabrujući znak. No, umor je izražen, početak je priprema i stvari mogu ići samo nabolje. Trener Jozinović danas na raspolaganju nije imao Jazvića koji je ponovno osjetio bol u mišiću lista te Jelića koji je napustio Medulin zbog obiteljske situacije. Momčad će u Istri boraviti do subote kada će krenut put Vinkovaca na završni dio priprema za nadolazeći proljetni dio sezone. Nebeskoplavi će odraditi još tri utakmice, u petak će suparnik biti Ludvinci, slovenski trećeligaš te protiv Slavonije Požega (2. veljače) i Vukovara (5. veljače).

Prva postava koja je danas izašla na teren je Baždarić, Išasegi, Oršolić, Džaja, Stanić, Osmić, Pušić, Pavlak, Bubnjar, Dogan i Miljanić.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 20 minuta

HZJZ: Nova pravila samoizolacije za djecu

Nešto manje od 17.000 djece do 18 godina je pozitivno na koronavirus, od toga 13 i pol tisuća školaraca zbog...

Nogometprije 2 sata

Zimska futsal liga vratila se na velika vrata

Nakon prošlogodišnje stanke zbog pandemije koronavirusa, Zimska futsal liga vratila se na velika vrata. MNK Aurelia Futsal organizira natjecanje za...

Aktualnoprije 3 sata

Cijepljenje protiv COVID-19: Vinkovci, 25. siječnja, Vinkovci i Vukovar, 29. siječnja

Zavod za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije i domovi zdravlja u Vinkovcima i Vukovaru pozivaju sve zainteresirane punoljetne osobe s područja...

koronavirusprije 4 sata

U Hrvatsku stižu veće količine brzih antigenskih testova

Nakon što je u određenim ljekarnama došlo do povremene nestašice brzih antigenskih testova, predsjednica Hrvatske farmaceutske komore Ana Soldo najavila...

Aktualnoprije 4 sata

Poraz Nebeskoplavih u Medulinu

Cibalia je odradila drugu prijateljsku utakmicu u kojoj upisala minimalan poraz od 1:0 protiv Iskre iz Danilovgrada koja igra prvu...

Aktualnoprije 5 sati

Većina škola u Vinkovcima s nastavom po modelu B

Treći je tjedan drugoga polugodišta školske godine 2021./2022., a kako su podaci o broju oboljelih od COVID-19 bolesti rasli tijekom...

koronavirusprije 5 sati

U Hrvatskoj zabilježen 1831 novi slučaj zaraze koronavirusom, preminule 44 osobe

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježen 1.831 novi slučaj zaraze koronavirusom, a umrle su 44 osobe, izvijestio je...

Aktualnoprije 7 sati

STK Cibalia plasirala se na drugu poziciju u 2. kružnom kolu Hrvatske lige Istok

Stolnoteniski klub Cibalia bio je domaćin 2. kružnog kola 2. Hrvatske lige Istok. Natjecanje se igralo turnirski na četiri turnira,...

Najčitanije