16 C
Vinkovci
Nedjelja, 4. lipnja 2023.

Artisti i modeli (Artists And Models, 1955.)

Više od autora

- vl promo-

fkf_artisti-i-modeli_artists-and-models_1955_poster

Ženskar Rick Todd (Dean Martin) živi s prijateljem Eugeneom Fullstackom (Jerry Lewis), piscem dječjih priča. Rick se želi probiti u industriji stripova, ali problem je u tome što ne zna pisati. No Eugene ima bujnu maštu i opsjednut je stripovima te počne sanjariti o junaku Vincentu Strvinaru.

Rick iskoristi te snove i osmisli strip. U istoj zgradi žive i Abigail Parker i njezina cimerica Betsy Sparrowbush. Abigail je autorica Eugeneova najdražeg stripa, Bat Lady, a Betsy je njezina muza. U jednom snu Eugene otkrije formulu za tajno raketno gorivo, kopiju onoga koji izrađuje vlada. Ubrzo ga počnu pratiti vladini agenti…

Artists and Models je američka filmska komedija snimljena 1955. u režiji Franka Tashlina. Predstavljalo je 14. po redu film znamenitog komičarskog dvojca Martin i Lewis, odnosno početak uspješne suradnje Jerryja Lewisa sa Tashlinom.


fkf_artisti-i-modeli_artists-and-models_1955_ST

Film, u kome je jednu od svojih prvih važnijih uloga – horoskopom opsjednute Parkerine cimerice Bessie Sparowbush – tumačila Shirley MacLaine, se smatra jednim od najboljih u zajedničkom opusu Martina i Lewisa. Tashlin, koji je karijeru izgradio u animiranim filmovima, koristio je anarhoidan humor, isto kao što je scenario sa korištenjem implicitnih seksualnih aluzija (double entendre) izazivao tadašnje standarde tadašnje hollywoodske cenzure. Film je poznat i po tome što je na satirički način komentirao tadašnju popularnu kulturu u SAD, a prije svega moralnu paniku vezanu uz stripove, inspiriranu znamenitom knjigom ‘Seduction Of The Innocent. Film je također sadržavao i nekoliko glazbenih brojeva, koji su postali hitovi svog vremena.

U filmu se osim spomenutog trojca Martin-Lewis-MacLane pjavljuje i Dorothy Malone, Eva Gabor, Anita Ekberg, George Winslow, Otto Waldis i mnogi drugi…

KINO NAJAVA: ARISTI I MODELI [1955]

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno