15 C
Vinkovci
Četvrtak, 22. veljače 2024.

As asova (1982.)

Više od autora

- vl promo-

Jo Cavalier je francuski pilot, veteran iz 1. Svjetskog rata, a sada trener francuskog boksačkog tima na Olimpijskim igrama u Berlinu. No upadne u neprilike kada pokuša pomoći židovskom djetetu. Nakon što su ga vodili kroz Njemačku 1936., bježi je u Austriju gdje završi u Hitlerovu „Orlovu gnijezdu.”

As asova je jedan od ‘eksploatacijskih’ ali zanimljivi i vrlo popularnih filmova tada velike francuske akcijske zvijezde Jeana-Paula Belmonda.

Osim njega, koji portretira bivšeg boksačkog prvaka i bivšeg ratnog zrakoplovnog heroja iz Prvog svjetskog rata Jo Cavaliera, u filmu glume još i Marie-France Pisier, Günter Meisner, Rachid Ferrache, Frank Hoffman i mnogi drugi.Film je režirao Gérard Oury.

Ostaje sjajna šala u kojoj se simpatični Belmondo svađa s nacistom koji pokušava govoriti na francuskom obvezno upotrebljavajući glagol na drugom mjestu u rečenici na što će mu Jo Cavalier reći: ‘Ne, ne, ne tako. To je isto kao da sam ja tebi rekao – Ti glup jesi! – što je točno, samo gramatički neispravno!’. Lude i posve nekorektne 80-e!

L’AS DES AS [TRAILER, 1982]

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno