17 C
Vinkovci
Nedjelja, 26. svibnja 2024.

Autentičnim motivima donose dašak prošlosti

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Ilonka i Marin Benčević još su davne 1964. godine počeli izrađivati tradicijsku odjeću od vune. Ljubav prema Slavoniji, tradiciji i običajima godinama su pokazivali raznim odjevnim predmetima, pekli zanat i gradili iskustvo, a sve to uspješno prenosili i na buduće generacije. Danas proizvodnju i prodaju obavlja njihov sin Dražen Benčević.

Benčevići su već svima dobro poznati majstori štrikeri grada Vinkovaca. Oduvijek su se isticali po svojoj ljubavi prema svemu slavonskom, a kroz obiteljski posao to ponosno pokazuju već gotovo 60 godina. Pletene jakne, torbe, šalovi, kape i čarape samo su neki od proizvoda domaće kućne radinosti, iza koje sada stoji Vinkovčanin Dražen Benčević, sin Ilonke i Marina koji je rado naslijedio posao, ali i ljubav svojih roditelja.

Rukotvorine Benčević proizvode različite pletene odjevne predmete. Trenutno su najpoznatiji po izradi replika slavonskih šokačkih jakni, ali proizvode još i šokačke haljine, suknje, šalove, kape, čarape, torbe, prsluke te još mnogo toga. Na svim odjevnim predmetima mogu se pronaći aplicirani slavonski motivi – šara na crte ili Cvelferija, šara na ružmarin ili klas, šara na srceta, šara na trišnje ili jabučice – sve odreda dobro nam poznati motivi zbog kojih se s lakoćom zaljubimo u bilo koji predmet koji ponosno pronosi neki od šokačkih simbola.“Ovo je obiteljski posao, pa se može reći da u njemu sudjeluje cijela obitelj. Brend se stvarao 50 i više godina. Dolaskom novih tehnologija u mogućnosti smo lakše i brže komunicirati s kupcima, osluškivati tržište, slijediti trendove. Bilo je uspona i padova, no život piše priče i evo piše se jedna nova”, istaknuo je Dražen Benčević dodavši kako nikada nije bio prisutan strah od neuspjeha. Vodi se onom – legitimno je ne uspjeti, važno je pokušati.

Svi njihovi proizvodi nastaju u Vinkovcima, u vlastitim proizvodnim prostorijama. Vrijeme izrade je dosta šaroliko, od jednog do sedam dana za jedan proizvod, no to uvelike ovisi o sirovinskom sastavu, vrsti pletiva ili artiklu. Proizvodi koji održavaju šokačku tradiciju živom izrađeni na tradicionalan način cjenovno su višeg ranga jer je sam proces izrade skuplji. Kako ipak proizvode treba učiniti pristupačnim ljudima, Rukotvorine Benčević modernizirale su proizvodnju te izgled kako bi se za svačiji ukus i džep pronašlo ponešto. Pletene jakne izrađene su od 100% janjeće vune i sve su obrađene, a to podrazumijeva valjanje, pranje te mokru i suhu termo stabilizaciju. Perive su u perilici na 30 stupnjeva te raspoložive u veličinama od 34 do 46.

“U ovih 57 godina skupili smo mnogo povratnih informacija te smo činili sve što je u našoj mogućnosti da udovoljimo svim potrebama kupca te prepoznamo trendove tržišta. Kupci su zadovoljni, no postoje i oni kod kojih nismo uspjeli pronaći zadovoljstvo. No tržište je takvo, negdje uspiješ, negdje ne”, pojašnjava Benčević. Napominje kako broj kupaca svakako raste, osobito u određenim razdobljima godine kada se održavaju sajmovi i manifestacije diljem Hrvatske, jer većina proizvoda se proda na sajamskim događanjima. Kao i svake godine do sada, tako će i ovoga rujna sudjelovati na Slavonskom sokaku Vinkovačkih jeseni. Moći ćete ih pronaći na prvom štandu te u prvoj kućici kod glavnog ulaza.

Rukotvorine Benčević imale su velike ideje i planove koji su sada u fazi mirovanja zbog poznate korona situacije. Ograničili su investicije, no od planova nisu odustali. Čekaju ih jednog dana, a mi ćemo budno pratiti kada će iznjedriti nešto novo u svojoj ponudi i željno iščekivati kako će nas svojim novitetima obući u moderne Šokce i Šokice.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno