Kontaktirajte nas

Aktualno

Autohtona jela: Masna pogača

Objavljeno

-

Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije objavila je brošuru “Gastro umjetnost Srijema i Slavonije” (2017.). Autorica tekstova je Željka Klemenčić, za recepte se pobrinula Udruga kuhara Vukovarsko-srijemske županije, a za fotografije za današnji recept Sanja Mijac. Prenosimo ih uz jednostavnu poruku: U slast! 

Masna pogača

Sastojci:

  • glatko brašno 1,00 kg

  • mlijeka 0,25 l

  • vode 0,25 l

  • svježi kvasac 1 kocka

  • šećera 1 žlica

  • soli 0.02 kg

  • masnoće (mast ili margarin) oko 0,25 kg

  • jaja (ovisno o veličini) 2-3

  • žumanjka za premazati pogaču 2

Priprema:

U malo razrijeđenog mlakog mlijeko dodati šećer te izmrvljeni kvasac, pa pustiti sa strane na toplom da nadođe. U posudu staviti brašno većinu brašna. Napraviti udubljenje u koje dodajemo mlaku vodu, jaja, sol, te uskvasli kvasac s mlijekom. Umiješamo sastojke lagano miješajući u srednje mekano tijesto. Tako umiješeno tijesto prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom da se diže (kvasa) oko 45 minuta. Tvrdu mast dobro izraditi dok ne dobije kremast izgled. Dasku za razvlačenje dobro pobrašniti, pa na nju istresti nadošlo tijesto i razviti ga na debljinu prsta.

Tako razvijeno tijesto za lisnatu pogaču premazati trećinom masti te ga preklopiti tri puta, razvaljati oklagijom pa ponoviti preklapanje te pustiti tijesto da se odmori i digne 10-ak minuta. Ovaj postupak ponoviti još dva puta s mazanjem masti te potom raditi oblike koje želimo. Staviti u podmazanu tepsiju i pustiti da se odmara oko 45 minuta.

U zagrijanu pećnicu na 250 °C stavljamo lisnatu pogaču poprskanu vodom da se prvih 5 mina peče na 250 °C, a potom još 15 minuta na 200 °C, odnosno dok ne dobije lijepu zlatnu boju. Temperaturu pećnice prilagođavamo izgledu i obliku pogače pomalo smanjujući ju, a peče se sveukupno oko 45 minuta. Prije kraja pečenja na 5 min može se pogača premazati sa razrađenim žumanjcima kako bi dobila rumenu boju. Pečenu pogaču poželjno je u isključenoj pećnici ostaviti još 5 minuta.
Nakon toga izvaditi iz pećnice, poprskati hladnom vodom te umotati u veliku kuhinjsku krpu ili stolnjak da se upari.

Ohlađena pogača se kida na komade, rijetko reže. 

Žito

Slavonija je žitnica Hrvatske, a upravo je njezin najistočniji dio osobito vezan uz tu najrašireniju ratarsku kulturu. Sjetva i žetva s pogledom uperenim u nebo kojim se uvijek prati vremenska prognoza i pomalo strahuje od moguće nepogode, taj trud i briga početak su priče o kruhu. Nakon što se žito ovrši i pšenica samelje u brašno, tek smo na početku. Bez brašna, dakako, nema kruha ni pogača, ali ni domaćih rezanaca, lepinjica, popularnih “poderanih gaća”, kiflica, gužvara ni drugih kolača. Kako zbog nepreglednih polja pokrivenih žitom, ovdje brašna uvijek u pravilu ima, domaća kuhinja krušnim recepturama zaista ne oskudijeva. Lokalne žene prave su majstorice dizanih tijesta koja se polako dižu u velikim emajliranim “vajnglama” u blizini šporeta na drva. U pećnici takvog “šporeta” osobito će se lijepo ispeći i kruh ili gužvara, kako ovdje zovu savijaču s makom ili orasima. Suha kupovna tjestenina do jučer je ovdje bila nepoznanica. Na dnevnoj bazi mijese se i ručno režu svježe tjestenine – široki rezanci uz fišpaprikaš ili mesne saftove, a oni sasvim tanki ukuhavaju se u bistru domaću juhu kojom počinje svaki nedjeljni ručak. Na ovom području gotovo je nemoguće naći kompletan obrok koji ne sadrži žitarice, odnosno brašno u nekoliko inačica. Uz već spomenitu svinjsku mast, brašno je temelj slavonsko-srijemske kuhinje, a za osobito dobro raspoloženje među ukućanima ta će se dva esencijalna sastojka često i združiti. Najbolji simbol takvoga para upravo je masna pogača ili pogačice s čvarcima. U ovoj elementarnoj kombinaciji teško je pronaći manu – brašno je zaslužno za hrskavost i izdašnost, a mast donosi slast i punoću. Fali možda tek čaša vina za potpuni užitak.

Aktualno

Periska nije suvenir!

Objavljeno

-

Napisao/la

    122 pregleda

Zbog pojave smrtonosne zaraze koja je zahvatila populaciju plemenite periske u cijelom Mediteranu, pa tako i u Jadranskom moru, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja putem akcije “Jeste li ih vidjeli?” poziva građane da dojave lokacije na kojima su opažene žive jedinke.

Cilj akcije koju provodi Zavod za zaštitu okoliša i prirode jest identifikacija i očuvanje živih jedinki plemenite periske (Pinna nobilis) u prirodi te praćenje stanja njezine populacije, koja je trenutno pod visokim rizikom od izumiranja u cijelom Sredozemnom moru, priopćilo je Ministarstvo.

Od prve pojave zaraze i masovnog pomora u hrvatskom dijelu Jadranskog mora potvrđeno je 17 živih jedinki plemenite periske u prirodi, na različitim lokacijama duž Jadrana. “Sve je manji broj živih jedinki u moru pa je za opstanak vrste ključno pronaći potencijalno otporne jedinke koje bi se dalje mogle razmnožiti i stvoriti prirodni imunitet”, ističu u Ministarstvu.

Pri identifikaciji živih jedinki plemenite periske u prirodi treba provjeriti reagira li zatvaranjem ljušture na vanjski podražaj, odnosno na kretanje morske vode u njenoj neposrednoj blizini. Naime, uspravna ljuštura plemenite periske u sedimentu ne podrazumijeva nužno i živu jedinku. Plemenita periska je strogo zaštićena vrsta pa je se ne smije dirati, a svako namjerno vađenje živih ili mrtvih jedinki odnosno praznih ljuštura je zabranjeno.

Sve informacije o živim jedinkama plemenite periske, lokacijama na kojima su opažene i fotografije građani mogu dojaviti na mrežne stranice Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja ili na adresu vrste@mingor.hr.

Zaprimljene dojave moći će se pregledati na Bioportalu gdje su dostupni i podaci o lokacijama plemenite periske dosad prikupljeni u suradnji sa znanstveno-stručnom zajednicom i zainteresiranom javnošću.

Nastavi čitati

Aktualno

Kino pod zvijezdama

Objavljeno

-

Napisao/la

    496 pregleda

Ovoga srpnja, u sklopu svog Ljetnog programa, Hrvatski dom Vukovar po prvi put organizira Kino pod zvijezdama, koje je besplatno za sve gledatelje.

Projekcije su petkom i subotom od 21 sat, a Kino pod zvijezdama nudi šarolik izbor romantičnih filmova – američke, francuske, britanske, irske i talijanske kinematografije iz distribucije Discovery-a Hrvatska.

Vukovarke i Vukovarci tako se opuštaju uz Drew Barrymore, Bruce Willisa, Sharon Stone, Jude Law-a i mnoge druge poznate i manje poznate zvijezde.

Projekcije se održavaju na platou iza Hrvatskog doma, uz pogled na Dunav, ili u slučaju nevremena u dvorani Ružičkine kuće.

Večeras na rasporedu je Tajno pismo, a sutra Sve što želim. Za sljedeći vikend najavljeni su Slatki snovi i Kišni dan u New Yorku.

“Ponesite sa sobom omiljeno piće i grickalice te dobru volju! Čekamo vas!”, poručuju iz Hrvatskog doma Vukovar.

Nastavi čitati

Aktualno

EU digitalne Covid potvrde od danas vrijede 270 dana

Objavljeno

-

Napisao/la

    1014 pregleda

Od danas EU digitalne Covid potvrde o cijepljenju vrijede do 270 dana te se njihov status može provjeriti i u mobilnoj aplikaciji CovidGO, izvijestila je Agencija za komercijalnu djelatnost.

Navode kako će se trajanje ranije izdanih potvrdi automatski produžiti te nije potrebno nanovo podnositi zahtjev, a građani od ovoga tjedna također mogu svoje potvrde pohraniti i u digitalni novčanik mobilne aplikacije CovidGO.

U navedenoj mobilnoj aplikaciji može se provjeriti i status potvrde koji je u skladu s hrvatskim pravilima verifikacije.

“EU digitalnu Covid potvrdu o cijepljenju mogu dobiti osobe koje su cijepljene s obje doze cjepiva protiv bolesti Covid-19 (Pfizer, Moderna, AstraZeneca) te osobe koje su cijepljenje s dvije doze različitih cjepiva koja se primaju u dvije doze, primjerice, osoba je primila prvu dozu cjepiva AstraZeneca, drugu Pfizer. Potvrda će u oba slučaja, sukladno novim pravilima, biti valjana 270 dana od dana cijepljenja drugom dozom”, navodi se u priopćenju AKD-a.

Osobe koje su cijepljene cjepivom Janssen, koje se prima u jednoj dozi, od sada potvrdu mogu zatražiti 15. dan od primitka doze cjepiva. Potvrda će im također biti valjana 270 dana od dana cijepljenja.

“Potvrdu mogu zatražiti i osobe koje su cijepljene jednom dozom cjepiva koje se prima u dvije doze (Pfizer, Moderna, AstraZeneca) koje unatrag 180 dana od dana primitka cjepiva imaju pozitivan test. Potvrdu mogu zatražiti od dana cijepljenja te će im ona vrijediti 270 dana”, stoji u priopćenju.

Građani koji svoje potvrde prime preko elektroničke pošte mogu je spremiti u digitalni novčanik klikom na poveznicu iz e-pošte u kojem se nalazi i lozinka.

Ranije izdane potvrde građani mogu spremiti skreniranjem QR koda te unošenjem lozinke s potvrde.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 40 minuta

Periska nije suvenir!

Zbog pojave smrtonosne zaraze koja je zahvatila populaciju plemenite periske u cijelom Mediteranu, pa tako i u Jadranskom moru, Ministarstvo...

Vijestiprije 13 sati

DIH PANNONIA uvršten u bazu potpuno operativnih DIH-ova Europske komisije

Digitalni inovacijski centar DIH PANNONIA, sa sjedištem u Vinkovcima, čiji konzorcij obuhvaća 15 partnera i čiji je nositelj i koordinator...

Aktualnoprije 14 sati

Kino pod zvijezdama

Ovoga srpnja, u sklopu svog Ljetnog programa, Hrvatski dom Vukovar po prvi put organizira Kino pod zvijezdama, koje je besplatno...

Aktualnoprije 15 sati

EU digitalne Covid potvrde od danas vrijede 270 dana

Od danas EU digitalne Covid potvrde o cijepljenju vrijede do 270 dana te se njihov status može provjeriti i u...

Aktualnoprije 17 sati

Hrvatski savez slijepih: Apel medijima zbog pogrešnog oslovljavanja

Hrvatski savez slijepih danas je uputio apel medijima zbog pogrešnog oslovljavanja. “Potaknuti učestalim napisima u raznim medijima, Hrvatski savez slijepih...

Aktualnoprije 18 sati

Od ponedjeljka strože mjere na Jadranu

Za dio Hrvatske od ponedjeljka na snagu stupaju strože epidemiološke mjere, u pet županija, Novalji, Senju i Karlobagu broj okupljenih...

Aktualnoprije 19 sati

Novi sport na vinkovačkoj Banji

U Vinkovcima danas započinje lijepa sportska priča koja će, nadamo se, imati isto tako lijep i sretan epilog. Naime, Viinkovčanin...

Aktualnoprije 19 sati

U Hrvatskoj 176 novozaraženih

U Hrvatskoj je zabilježeno 176 novih slučajeva koronavirusa, a u prvih pet dana ovoga tjedna zabilježen je porast novozaraženih za...

Najčitanije