Foto: Irish America PA
I Hollywood je trenutno na produženoj pauzi. Snimanja su uglavnom zaustavljena, setovi su prazni, a jedino su oni koji rade na obradi filmova oni koja nastavljaju s radom, jer im je rad moguće nastaviti i od kuće. S time na pamaeti, James Gunn je iskoristio priliku da oraspoloži svoje kolege i poklonike, bilo zbog samoizolacije ili po preporuci nadređenih. Odgovarajući na pitanja putem društvenih mreža, Gunn se osvrnuo i na česte upite oko njegova sudjelovanja u nekom Star Wars filmu.
Njegov je odgovor bio kratak i sasvim jasan: “Ne, to me zaista ne zanima kao filmskog tvorca. Ne mogu zamisliti da bih se pridružio bilo kojoj franšizi osim onih čiji sam već dio.”
Dakako, James Gunn je danas najpoznatiji po svom radu na “Čuvarima Galaksije 1 i 2”, filmovima baziranim na donedavno slabo poznatim likovima iz ne baš uspješnog stripa, koje je Gunn lansirao u stratosferu i dalje. Zbog žanrovskog pedigrea i bliskosti pozadine “Čuvara” i “Ratova zvijezda”, mnogi fanovi su se potajice nadali da će ovaj slavni redatelj i scenarist možda jednog dana raditi na jednom filmu smještenom “nekoć davno u dalekoj galaksiji”, pogotovo stoga što se jedan takav presedan prelaska između Marvela u LucasFilm već dogodio. Redatelju filma “Thor: Ragnarok” Taiki Waititiju već ponuđeno mjesto tvorca nekog Star Wars filma, dok jedan od šefova Marvel studija Kevin Feige već se sprema ponoviti uspjeh sa MCU-om u LucasFilmu.
LucasFilm prati reputacija teškog suradnika. U nekoliko navrata su otpuštali redatelje, ponovili snimanja, koja projekte su vraćali na put blizak viziji studija. Niti Kevin Feige nije ništa blaži ali vrijedi istaknuti kako nijedan od Marvelovih filmova nije doživio takav fijasko kakvog bilježe LucasFilm naslovi poput “Solo: Priča iz Ratova zvijezda” ili još skorijeg “Rat Zvijezda: Epizoda IX – Uspon Skywalkera”. Nadalje, zbog vrlo malih očekivanja vezanih za tada nepoznati strip kakav je bio “Čuvari Galaksije”, Gunnu bila dana prilika da stvori vlastiti svemir unutar MCU-u, a nešto takvo se sasvim sigurno ne može dogoditi u domeni “Ratova zvijezda”Pozadina i prilike su sasvim drugačije, a mjesta za kreativne zahtjeve u LucasFilmu je minimalan.