25 C
Vinkovci
Petak, 29. rujna 2023.

Avant metal free jazz no wave ratnici Zu 1. srpnja u Močvari!

Više od autora

- vl promo-

m_zu_koncert-mochvara_ST

Koncert Talijana ZU započinje u 21,30 h a vrata kluba Močvara, u petak  1. srpnja otvorit će se u pola sata ranije. Talijani Zu su jedan od omiljenih zagrebačkih underground bendova. Trinaesti put (ako nas statistika dobro služi) u Zagrebu i prvi put u Močvari, Zu dolaze na krilima promocije još uvijek posljednjeg albuma ‘Cortar Todo’. Album je na svojoj legendarnoj etiketi Ipecac Recordings objavio dugogodišnji suradnik i obožavatelj benda Mike Patton. Ipecac je 2009. godine objavio i pretposljednji album ‘Carboniferous’, da bi bend nakon promotivne turneje i više od 2000 koncerata odsviranih tijekom deset godina postojanja otišao na višegodišnji hiatus.

Ipak, 2014. godine najavili su povratak EP izdanjem ‘Goodnight, Civilization’. Nakon početnog ispitivanja terena, a potom i objavljivanja spomenutog dugosvirajućeg albuma, Zu su se vratili svom dobro poznatom ‘road warrior’ ritmu od dvjestotinjak koncerata godišnje. Nakon dva ‘povratnička’ koncerta koje su Zu u Ksetu odsvirali u postavi s bubnjarom The Locusta – Gabe Serbianom, ovaj put dolaze u novoj postavi. Treći čovjek na poziciji bubnjara u Zu je Tomas Järmyr, nevjerojatna skandinavska zvijer, stilski i energijom na tragu onome što je u bendu svirao originalni bubnjar Jacopo Battaglia. Zu su u ovoj postavi snimili i novi album i za očekivati je da neke od pjesama premijerno čujemo na novom zagrebačkom koncertu. Bez obzira na setlistu, već sada je jasno da nas očekuje jedan od najglasnijih i najenergičnijih koncerata sezone.

Kroz petnaestak godina postojanja, Zu su prošli dugi put od malog nepoznatog tria iz Rima do jednog od najtraženijih bendova na svjetskoj avant metal punk jazz i mathcore sceni. Uz četiri zvanična studijska albuma, objavili su desetine kolaboracijskih projekata s različitim gositima (Mats Gustafsson, Eugene Robinson, Nobukazu Takemura, Dälek, Eugene Chadbourne…), a na albumima su im gostovali i spomenuti Mike Patton, Barney Greenway (Napalm Death), King Buzzo (Melvins) i drugi.

Monolitni zid buke koji Zu stvaraju jedinstvena je mješavina avant metala, free jazza, psihodelije, no wavea, eksperimentalne elektronike i sličnih žanrova, i svakako i dalje jedan od najboljih i najvećih live izazova. Ne propustite!

VIDEO: CARBON [FT: MIKE PATTON] (SPOT)

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno