Foto: Općina Babina Greda
Općina Babina Greda izvijestila je o objavljenim rezultatima natječaja “Pametne ruralne zajednice” (#SmartRural21) na kojem je sudjelovalo 734 kandidata iz 25 država članica EU a među 16 odabranih je i Općina Babina Greda, što je, kako ističu, veliki uspjeh za ovu općinu.
Projekt “Pametne ruralne zajednice” je dvoipolgodišnji projekt koji je podržala Europska komisija (DG AGRI) s ciljem promicanja i primjene pristupa “pametnih sela” u razvoju ruralnih područja širom Europe. Rezultati projekta koristit će se i u stjecanju iskustava važnih za podršku tom pristupu u okviru buduće Zajedničke poljoprivredne politike. Projekt će omogućiti da odabrane ruralne zajednice u ruralnim područjima diljem Europe dobiju smjernice i tehničku podršku za primjenu pristupa “pametnih sela”.
“Pametna sela” su zajednice u ruralnim područjima koja koriste inovativna rješenja za poboljšanje svoje otpornosti, temeljena na lokalnim resursima i prednostima. Oslanjaju se na participativni pristup u razvoju i provedbi svoje strategije za poboljšanje ekonomskih, socijalnih i/ili okolišnih uvjeta, posebno mobiliziranjem rješenja koja nude digitalne tehnologije.