U očekivanju radosti Božića, Badnjak je bio prilika i za zaželjeti svako obilje u novoj kalendarskoj godini
Božićni običaji u tradicijskoj kulturi počinjali su s adventom, a trajali su do Sveta Tri Kralja. U tom smislu poseban je svakako Badnjak i to već od ranih jutarnjih sati pa sve do mise polnoćke.
I u vinkovačkom kraju rano ujutro na Badnjak u šokačke obitelji dolazio je “položaj” čestitati Adama i Evu. “Uvijek je dolazio muškarac, dječarac ili zet u nekoj obitelji, jer se vjerovalo da muška osoba donosi sreću. Kucilo se, macilo se, prasilo se, janjilo se i tako redom zaželio bi u svemu obilja u sljedećoj godini. Domaćica bi ga posipala zrnevljem, isto kao simbol plodnosti i odgovarala najčešće: Živ i zdrav bio, te ga darivala. Također rano ujutro žene su pripravljale kruhove: za Badnju večer, za Božić i za Silvestrovo. Gornja površina znala se dijeliti u četiri polja pletenicom od kruha u koja su stavljani simboli od kruha, onoga što je bilo važno za obilje u toj obitelji. Rađeni su i mali kruščići za životinje, također za bolji napredak”, ističe mr.sc. Ljubica Gligorević iz Gradskog muzeja Vinkovci, muzejska savjetnica.
Naziv Badnjak dolazi od riječi bdjeti, a nekada se u kuću unosio zapaljeni komad drveta uz koji se bdjelo i čekalo porođenje maloga Isusa. Duže se zadržao običaj unošenja slame u glavnu sobu, koja je posipana po tlu, ali i stavljana na stol ispod stoljnaka. Bor je došao kasnije iz sjeverozapadnioh zemalja, a kitio se obojenim orasima, malim jabukama, a kasnije i šarenim bonbonima. Na stol je postavljana posna hrana: posna juha, grah na posni način, kifle ili pereci, kuhani pa pečeni što je bio običaj u Šokadiji. Riba se malo jela, osim baš uz rijeku. Na stolu je, između ostaloga, svakako trebalo stajati i božićno žito. Do večeri svi su poslovi morali biti dovršeni, a obitelj se okupljala u glavnoj sobi.
“Blagovali su, pjevali adventske i božićne pjesme, djeca su se igrala i tražila orahe za njih stavljene u slamu.., sve do pred pola noći kada su se spremali za odlazak na polnoćku. Po povratku druženje se nastavilo još neko vrijeme uz božićne pjesme i hranu koja je sada bila dopuštena: rebarca, kobasicu, slaninu… Djeca, a nekada i stariji, znali su spavati na slami, a na božićno jutro ponovno je “položaj” dolazio čestitati. Odlazilo se na misu, a potom se obitelj opet okupljala oko stola na svečanom ručku koji je u Šokadiji uvijek bio: kokošja juha, kuhano meso, sarma, pečenka s određenim prilozima te starinske slastice”, ističe Ljubica Gligorević.
Novosti.hr poštuje vašu privatnost. Kolačiće koristimo u razne svrhe kao što su funkcionalnost web stranice, poboljšanje korisničkog doživljaja, osiguravanje integracije s društvenim mrežama i prikaz (ciljanih) reklamnih sadržaja. Ako nastavite koristiti ove stranice prihvaćate korištenje istih, ali ne i osobne podatke. Kolačići su anonimni te u svakom trenutku možete kontrolirati i konfigurirati postavke kolačića u vašem pregledniku. Prihvati i zatvoriViše informacija
Politika privatnosti i Politika kolačića
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.