16 C
Vinkovci
Utorak, 27. rujna 2022.

Banke podižu cijene naknada

Više od autora

- vl promo-Dok se Hrvatska narodna banka i cijela javnost bavi izgledom kovanica eura, banke u tišini dižu cijene naknada.

Iako se govorilo o potrebi za kontrolom tih naknada na razini Europske unije, do toga nije došlo. Bankari stalno navode kako će podnijeti veliki fiksni trošak radi uvođenja eura, ali istina je drugačija i izgledno je kako će taj teret naposljetku podnijeti klijenti. Od početka godine rasle su naknade za vođenje računa, naknade za isplatu gotovine na bankomatima drugih banaka, osim toga, u nekim bankama je poskupjelo i podizanje osobne gotovine na šalterima.

Iako su kamate niže nego što bi bankari htjeli, izgledno je kako će i one rasti. OTP banka je, za riječki Novi list, otkrila kako je korigirala cijene naknada za pojedine usluge poslovanja s građanima. Tako se cijena za podizanje gotovine na bankomatima drugih banaka povećala s 2 posto, odnosno minimalnih 25 kuna, na 2,5%. Zatim se povećala cijena podizanja gotovine na šalterima navedene banke s četiri na pet kuna po transakciji, a OTP ističe kako se ta naknada ne naplaćuje ako bankomat poslovnice nije u funkciji te su od plaćanja isključene socijalne kategorije.

Promijene su nastupile prije mjesec dana, a klijenti su obaviješteni dva mjeseca ranije. Naknada za vođenje računa ostala je na 12 kuna. Privredna banka Zagreb naknadu za podizanje gotovine na šalteru ostavila je na dosadašnjih 3 kune po transakcijama manjim od 5 tisuća kuna. No, došlo je do promjena kod podizanja veće svote novca, tako će se za iznos iznad 75 tisuća kuna plaćati 0,2 posto naknade tj. 150 kn i ona će rasti ovisno o iznosu do najviše 750 kuna. Prije uvođenja ove promjene iznosila je 200 kn za iznose veće od 100 tisuća kuna.

U PBZ-u su poskupjele i naknade za kratkoročno poslovanje te za platne transakcije. Naime, naknada za podizanje gotovine debitnom karticom na bankomatima drugih banka ove godine iznosi 2,5 posto od iznosa + 8,5 kuna, a ranije je bila 2% + 9 kuna. Ako klijent podiže iznos veći od 1000 kuna na bankomatima drugih banaka platit će 33,5 kuna umjesto dosadašnjih 29. Izmjene su nastupile početkom godine, a treba istaknuti kako klijenti između 18 i 25 godina starosti neće plaćati naknadu za vođenje tekućeg računa te se i online bankarstvo može koristiti bez članarine.

Iz Raiffeisen banke navode kako se povećanja kod njih ne planiraju s obzirom na to da su povećanje posljednji put imali početkom prošle godine. Naknada za vođenje računa nije se mijenjala te i dalje iznosi 9 kuna. RBA je promjenu uvela u visini mjesečne naknade za vođenje tekućeg računa za isplatu mirovina te ona sada iznosi 5 kuna što je povećanje od 1 kune u odnosu na prethodne godine. Jednaku promjenu kao i RBA uvela je i Erste banka, također povećanje s 4 na 5 kuna.

Iz Erste banke navode kako ne planiraju naplaćivati naknadu za podizanje osobnog novca na šalterima poslovnice, naknadu za podizanje gotovine s bankomata drugih banka posljednji put su mijenjali 2019. godine.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno