Video veza večeras je povezala Vinkovce i daleku Argentinu. S drugog kraja svijeta javila se Vinkovčanka Barbara Klarić koja već dugi niz godina aktivno tamo promiče hrvatsko ime, kulturu i identitet, a čiji su glas u naš grad danas donijele Hrvatska matica iseljenika – podružnica Vukovar i Ogranak Matice Hrvatske u Vinkovcima.

Procjenjuje se da u Argentini živi oko 250 tisuća Hrvata. Najviše ih je u središnjem gradu Buenos Airesu, ali ima ih i u ostalim dijelovima ove južnoameričke zemlje. Barbara Klarić preselila se u Argentinu prije šest godina i od tada aktivno sudjeluje u predstavljanju naše kulture, a o svome životu i radu pričala je danas preko ZOOM aplikacije, u susretu organiziranom od strane vukovarske podružnice HMI i OMH u Vinkovcima.

„U okviru višegodišnje suradnje s vinkovačkim ogrankom Matice Hrvatske organiziran je i ovaj događaj kojim Matica otvara program za 2021.godinu. Kroz slajdove i video sadržaje Barbara je prikazala znamenitosti Patagonije u kojoj živi i sva ona mjesta gdje naši Hrvati općenito obitavaju. To je vrlo zanimljivo jer je zapravo Patagonija iz perspektive Hrvata vrlo slabo poznata, tako da je ovo jedna prava poslastica“, rekao je predsjednik vukovarske podružnice Hrvatske matice iseljenika Silvio Jergović.

U kolovozu 2015. godine Barbara je počela predavati hrvatski jezik kao strani potomcima hrvatskih iseljenika, ali i drugim argentinskim studentima koji su izrazili interes za učenje hrvatskog jezika. Diplomirala je engleski jezik i književnost na Fakultetu I.S.F.D 807, a trenutno radi na Institutu za strane jezike “Windlands Culturas y Lenguas” u Comodoru Rivadaviji. U tom istom Institutu osim hrvatskoga jezika, predaje i engleski jezik. Na njezinu inicijativu taj institut svake godine obilježava Vinkovačke jeseni.

Živi u najvećem gradu Patagonije Comodoru Rivadaviji, koji je ujedno i najveće središte Hrvata u ovom dijelu Patagonije. Animirala je okupljanje Hrvata i svih koji vole Hrvatsku oko udruge Hrvatska kuća u kojoj aktivno sve zainteresirane podučava hrvatski jezik, hrvatsku tradicijsku baštinu i kulturu.