17 C
Vinkovci
Četvrtak, 26. svibnja 2022.

Barimatango: doista neobično romsko glazbeno iskustvo

Više od autora

- vl promo-
m_barimatango_o-devel_novi-album_IS

Kreatori neobične i iznimno interesantne glazbene priče koja se krije iza imena BARIMATANGO su pjevačica Jelena Milušić i gitarista Atilla Aksoj.

Barimatango na romskom jeziku znaci Noj – ptica koja je uspjela evoluirati i preživjeti usprkos svim izazovima i promjenama u okruženju, simbolizirajući kontinuiranu borbu za opstanak. Noj je jedina ptica kod koje su sva pera jednaka, a ipak u svakom od njih leži posebna i neponovljiva ljepota.

cd-barimatango-leaflet-a-01Jedanaest romskih pjesama – od Balkana preko Rumunjske pa sve do Španjolske – donosi neobično originalan i iznenađujući pogled na tu glazbenu kulturu; ovo su definitivno romske pjesme kakve do sada nismo čuli.

Barimatango ovom prilikom predstavlja album romske muzike pod nazivom O Devel u izdanju izdavačke kuće Aquarius iz Hrvatske.

Povodom izlaska albuma, objavljuju prvi video za ‘Pelno me sam’, pjesmu legendarnog Šabana Bajramovića koju je napisao za vrijeme svog petogodišnjeg boravka na Golom otoku. ‘Pelno me sam’ je pjesma koja  sanja o slobodi. Video je sniman u Mostaru na nekoliko lokacija. Kameru i režija spota uradio je Miki Olibari Powell, scenario Barimatango i montažu Nikola Galić.

Jelena Milušić i Atilla Aksoj, svedeni na meditaciju glasa i instrumenta, ostvaruju iznimno uzbudljiva poniranja u emocionalnost romske muzike. Njihove suptilne izvedbe odlikuje plemenit i duboko promišljen minimalizam koji sa sobom nosi dašak nečeg novog i drugačijeg.

Popis pjesama: O Devel / Mama Mea / Shunen Romalen / Florile De Liliac / Djelem, Djelem / Mai Vino, Seara, Pe La Noi / Pelno Me Sam / Saraiman / Naci En Alamo / Floralesele / Llorona.

VIDEO Pelno me sam (Spot)

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno