Foto: Anastazija Vrzina
Zagrebački americana blues sastav BE HA VE predstavlja novi videospot “Take It to Your Heart”. Spot je snimio, režirao i montirao Gordan Sirotić, premijerno je prikazan na Hrvatskoj radio televiziji, na HTV2, u emisiji PopRock.hr, a BE HA VE njime najavljuje drugi studijski album “Our Songs”. Posebna je zanimljivost činjenica da je spot snimljen u pustinji! “Take It to Your Heart” je u neku ruku pohvala lutanjima i oblacima te dakako onima koji su im konceptualno skloni. Sa svim semantičkim slojevima značenjima tih simbola. Glazbeno i vizualno intrigantan pomalo hermetičan, ali i hrabro intiman glazbeni video fabuliran je oko protagonista koji se povlači na „rezervni položaj“ u osamu pustinje – ne bi li sabrao misli i osjećaje… Kao što se kaže na ključnom mjestu u tekstu:
I’m tryinah get myself together
Tryin’ to keep, keepin’ on
Be who I was
But my thoughts float like a feather
Blown away
By a higher cause
Magnetizam pustinje kao mjesta mističnih i očuđujućih iskustava autor teksta Davor Bunčić iskusio je prije sada već mnogo godina u Libijskoj Sahari. Pustinja se u “Take It To Your Heart” pojavljuje kao alegorija i koncept u kojoj se predmeti pojavljuju po nekom svom nahođenju i neovisno o volji protagonista kao znakovi ponuđeni na tumačenje, a i nižu se neočekivano poput snovitih zbivanja možda s nekim višim razlogom – kako tekstopisac kaže: “By a higher cause”.
U glazbeni video upakirano je i nekoliko „poruka u boci“ puštenih na odgonetanje. Poput motiva malene dijatonske usne harmonike – koja se tek u znalačkim rukama pretvara u moćan blues harp. Upravo na njemu su odsvirana neka od najboljih sola BE HA VE-a. a, istini za volju, riječ je o instrumentu koji je Buna vokalist BE HA VE-a zapravo dobio na poklon od LowRider legende Lee Oscara osobno. Instrument koji se kao protagonist u jednom od prethodnih BE HA VE-ovih videa “My Baby Does It Well” pokazao vrlo nestašnim u stvari je znak uvažavanja i kolegijalnog poštovanja.
U gradnji, suzdržanih, ali snažnih pasaža i linija solo dionice gitarist BE HA VE-a Hrvoje Šolić oslanja se na vibrantan ton Leslie pojačala, na njegov prepoznatljiv celestinski zvuk od kojeg zadrhti solarni pleksus, a čovjek se osjeća kao dijete u ljuljački nekog nebeskog vrtuljka. Leslie Cabinet Amplitube pojačalo s rotirajućom turbinom plod genijalne inženjerske mašte američkog izumitelja Donalda Leslija spojeno s Hammond orguljama rodilo je čuveni zvuk jazz i blues klavijaturista kao što su Jimmy Smith, i Booker T Jones. Za istim pojačalom posegnuti će i JimI Hendrix na svojim najintimnijim baladama “Litle Wing” i “Angel” – no tu smo već posve u društvu metafizike oblaka, ozona i anđela pa se i pero nošeno zrakom koje nas zaigrano uvodi u radnju “Take It To Your Heart” sasvim prirodno pojavljuje.
Emotivan, razmjerno dubok i višeslojan, “Take It To Your Heart” posveta je sanjarima, onima malo drugačijima među nama koji znaju da i prašina što se propušta kroz prste u sretno doba dana vrijedi čistog zlata – u blues žargonu – solid gold. Iza filmske kamere stoji Gordan Sirotić koji se ponovo prihvatio uloge redatelja i montažera.