23 C
Vinkovci
Petak, 12. kolovoza 2022.

Beroš najavio strože mjere protiv lažnih bolovanja

Više od autora

- vl promo-


Ministar zdravstva Vili Beroš je najavio jače mjere protiv lažnih bolovanja i veće ovlasti kontrolora Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje koji će odmah zaključivati neopravdana bolovanja. 

“Cilj nam je osnažiti ulogu HZZO-a koji će značajno umanjiti mogućnost za manipulaciju. To će se provesti putem češćih žurnih kontrola i zaključivanja bolovanja direktno od strane kontrolora HZZO-a u slučaju uočavanja određenih nepravilnosti”, poručio je Beroš reagirajući na izvješće HZZO-a o porastu broja bolovanja u protekloj godini.

Zloupotrebe bolovanja ne bi smjele više prolaziti i planiramo ih eliminirati iz sustava putem zakonskih izmjena u sklopu reformskih mjera u zdravstvu, izjavio je Beroš.

Tijekom 2021. godine evidentirano je rekordnih 20.1 milijun dana bolovanja u Hrvatskoj unatoč tome što su kontrolori HZZO-a zatvorili 35 posto pregledanih bolovanja.

Analizirajući postojeći sustav bolovanja u Hrvatskoj kao i modele drugih zemalja u Europi, Ministarstvo zdravstva i HZZO održali su šire konzultacije s Hrvatskom udrugom poslodavaca (HUP) s kojima razmatraju nužne promjene u sustavu bolovanja u smjeru nužnih izmjena zakona i pravilnika s ciljem dodatnog unaprjeđenja postojećeg modela te u konačnici podizanja učinkovitosti zdravstva, ali i konkurentnosti gospodarstva.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno