Kontaktirajte nas

Aktualno

Besplatna pravna pomoć – jednakost svih pred zakonom

Objavljeno

-

Udruga za podršku žrtvama i svjedocima do 31.prosinca 2021. provodi projekt “Besplatna pravna pomoć – jednakost svih pred zakonom!” u partnerstvu s Udrugom žena Vukovar i Centrom za mir nenasilje i ljudska prava iz Osijeka. Projekt financira Ministarstvo pravosuđa i uprave.

Projekt “Besplatna pravna pomoć – jednakost svih pred zakonom!”, navode u priopćenju za javnost, u potpunosti pridonosi općem cilju projekta koji se odnosi na osiguranje djelotvorne pravne zaštite, pristup pravdi i pružanje sveobuhvatne podrške najosjetljivijim društvenim skupinama kao što su osobe starije životne dobi i umirovljenici, osobe s invaliditetom, žrtve obiteljskog nasilja, socijalno ugrožene obitelji, osobe pod ovrhom, potrošači, pripadnici nacionalnih manjina, civilne žrtve rata, nezaposleni, radnici i svi drugi u potrebi sukladno Zakonu o besplatnoj pravoj pomoći koji im se obrate za pomoć i kroz aktivnosti planirane projektom u Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji, kako bi građani u potrebi zaštitili svoja egzistencijalna prava ne samo s područja Osječko-baranjske i Vukovarsko srijemske županije nego i šire s područja cijele Republike Hrvatske uz posredstvom Nacionalnog Pozivnog centra i besplatnog broja 116 006 kao jednog od programa Udruge za podršku žrtvama i svjedocima koji aktivno upućuje korisnike prema Referentnim centrima Osijek i Vukovar.

Kroz ovaj projekt želi se ostvariti jednakost svih pred zakonom, osigurati građanima Republike Hrvatske i drugim osobama,u skladu s odredbama Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći djelotvorno, ostvarenje pravne zaštite.

“Navedenim projektom osigurat ćemo pružanje primarne pravne pomoći i u ruralnim mjestima kroz terensko pružanje pravne pomoći. Zbog velikog stupnja nezaposlenosti, siromaštva i sveopće socijalne neosviještenosti učinit ćemo besplatnu pravnu pomoć dostupnim na čitavom području Vukovarsko-srijemske županije i Osječko baranjske županije kroz terensku posjetu u mjestima koje ćemo posjećivati no i šire kroz dobro razvijenu suradničku mrežu sa udrugama s područja županija s kojima smo istu ostvarili. Ove godine ćemo nastaviti terenski posjećivati iste gradove i mjesta s područja Vukovarsko-srijemske županije dok ćemo u Osječko-baranjskoj županiji obuhvatiti nova mjesta Đakovo, Belišće i Bijelo Brdo. Stručne suradnice i volonteri, a po potrebi i voditelj projekta izlaze na teren”, navodi se u priopćenju.

Najzastupljeniji tip aktivnosti na projektu je pružanje besplatne pravne pomoći osjetljivim društvenim skupinama Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije i to kroz neposredan rad s korisnicima u uredima u Vukovaru i Osijeku te na terenu u Vukovarsko-srijemskoj županiji (Borovo, Vinkovci, Županja) i Osječko-baranjskoj županiji (Đakovo, Belišće, Bijelo Brdo) .

Sukladno Zakonu o besplatnoj pravnoj pomoći korisnici mogu dobiti opću pravnu informaciju pravni savjet, sastavljanje podnesaka pred javnopravnim tijelima, Europskim sudom za ljudska prava i međunarodnim organizacijama u skladu s međunarodnim ugovorima i pravilima o radu tih tijela zastupanje u postupcima pred javnopravnim tijelima i pravnu pomoć u izvan sudskom mirnom rješenju spora.

Osim aktivnosti direktnog pružanja primarne pravne pomoći dodatne aktivnosti bit će regrutacija, selekcija, edukacija i aktivno uključivanje volontera.

Dodatne aktivnosti su i organiziranje dvije „Karavane“, od kojih će jedna biti organizirana u Vukovarsko-srijemskoj, a druga u Osječko-baranjskoj županiji. Održati ćemo i dvije Javne akcije u Vukovaru i Osijeku. Sve s ciljem boljeg informiranja stanovništva o postojanju instituta besplatne pravne pomoći i kome se mogu obratiti za pomoć – navode u priopćenju.

Također dodatna aktivnost je umrežavanje, suradnja, posjeta i motivacijski sastanci s partnerskim organizacijama. Zagovaranje i osvještavanje za rasprostranjeniju pravnu podršku građanima i pravne propise kojima se pobliže reguliraju prava žrtvi i svjedoka kao i tražitelja pravne pomoći.

Uloga partnerskih organizacija očitovat će se kroz sudjelovanje na partnerskim sastancima, na specijaliziranim edukacijama, u evaluaciji partnerskih sastanaka i posjete partnerskim organizacijama te u evaluaciji Specijalizirane edukacije

Završetkom projekta Udruga će nastavi pružati ove usluge jer smatramo da započeti sustave osiguranja primarne pravne pomoći osjetljivim skupinama mora biti u kontinuitetu kako se dosadašnje stečeno povjerenje ne bi izgubilo. Projekt financira Ministarstvo pravosuđa i uprave.

Aktualno

U Hrvatskoj se godišnje baci između 380.000 i 400.000 tona hrane

Objavljeno

-

Napisao/la

    2 pregleda

Europska unija do kraja 2022. uvodi novi sustav označavanja hrane, najavila je Darja Sokolić, ravnateljica Hrvatske agencije za hranu i poljoprivredu. Zbog lošeg planiranja prilikom kupnje, pripreme preobilnih obroka, isteka rokova trajnosti ili nerazumijevanja oznaka “upotrijebiti do” i “najbolje upotrijebiti do”, u Hrvatskoj se godišnje baci između 380.000 i 400.000 tona hrane, od čega više od 50% u kućanstvima.

Kako bi se povećala informiranost građana pri svakodnevnom odabiru namirnica, smanjilo bacanje te upozorilo na visoke standarde EU vezane uz sigurnost hrane, u Hrvatskoj se, i u još pet zemalja EU odnedavno provodi i intenzivna edukativna kampanja “EU bira sigurnu hranu”.

Europski sustav sigurnosti hrane najstroži je na svijetu te su još uredbom iz 2009. propisani stroži kriteriji i viši standardi za ocjenu aktivnih tvari pesticida.

Slijedom toga, aktivna tvar etilen-oksid nije dobila produljenje odobrenja u zemljama EU zbog dokazanog štetnog djelovanja na zdravlje te je zabranjena u hrani na području EU. Ministarstvo poljoprivrede objavilo je 85 obavijesti za potrošače o opozivu/povlačenju proizvoda, od čega se u 52 slučaja radilo o etilen-oksidu (oko 61%).

Sigurnost hrane jedno je od prioritetnih područja Hrvatske, što dokazuje i činjenica kako je vlada ove godine povećala sredstva namijenjena ulaganjima u sigurnost hrane i daljnja poboljšanja zdravlja potrošača i javnog zdravlja na 26 milijuna kuna godišnje.

Nastavi čitati

Aktualno

Hrvatska danas ima 1301 novozaraženog

Objavljeno

-

Napisao/la

    56 pregleda

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1.301 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 10284. Među njima su 903 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 116 pacijenata. Preminulo je 19 osoba. U samoizolaciji je trenutno 19.591 osoba. Do danas su ukupno testirane 2 971 352 osobe, od toga 8 054 u posljednja 24 sata.

Do sada je utrošeno 3 520 008 doza cjepiva, a cijepljeno je 46,08 posto ukupnog stanovništva, odnosno 55,24 posto odraslog stanovništva. Jučer je utrošeno 3 420 doza cjepiva, a od toga je 1 811 osoba cijepljeno prvom dozom. Zaključno s 16. listopadom 1 870 176 osoba cijepljeno je barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 1.754.676 osoba ( 1 649 346 osoba cijepljeno s dvije doze te 105 330 osoba cijepljeno cjepivom Jannsen, što čini 51,92 posto odraslog stanovništva.

Nastavi čitati

Aktualno

Klavirski trio na Danima Matice hrvatske

Objavljeno

-

Napisao/la

    51 pregleda

U koncertnoj dvorani Glazbene škole Josipa Runjanina sinoć je počeo i glazbeni dio vinkovačkog programa 17. Dana Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji, 10. rujna – 28. listopada 2021.

U suradnji s Glazbenom školom Josipa Runjanina, Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima ugostio je renomirane glazbenike, Klavirski trio: Marco Graziani, violina, Petar Kovačić, violončelo i Terezija Cukrov, klavir.

Koncert je bio odlično posjećen, a na programu si bili: B. Papandopulo: Papandopulijada u C duru / L. van Beethoven: Trio u Es duru op. 1 br. 1 (Allegro, Adagio cantabile, Scherzo. Allegro assai, Finale. Presto) / A. Dvorak: Trio u e molu, op. 90 „Dumky (Lento maestoso – Allegro quasidoppiomovimento, Poco adagio – Vivace nontroppo – Vivace, Andante – Vivace nontroppo – Allegretto, Andante moderato – Allegretto scherzando – Quasi tempo di marcia, Allegro, Lento maestoso).

 

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 1 minuta

U Hrvatskoj se godišnje baci između 380.000 i 400.000 tona hrane

Europska unija do kraja 2022. uvodi novi sustav označavanja hrane, najavila je Darja Sokolić, ravnateljica Hrvatske agencije za hranu i...

Aktualnoprije 2 sata

Hrvatska danas ima 1301 novozaraženog

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1.301 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas...

Vijestiprije 2 sata

Priču o djetinjstvu, Slavoniji i folkloru priča kroz odjeću

O završnom radu Ines Barić dugo će se pričati. Nisu to još jedni u nizu ispisani listovi papira, već prava...

Aktualnoprije 3 sata

Klavirski trio na Danima Matice hrvatske

U koncertnoj dvorani Glazbene škole Josipa Runjanina sinoć je počeo i glazbeni dio vinkovačkog programa 17. Dana Matice hrvatske u...

Aktualnoprije 3 sata

PPD Zagreb uvjerljiv protiv Spačve

U sportskoj dvorani Trešnjevka PPD Zagreb opravdao je ulogu favorita i pobijedio Spačvu 37:23 u 6. kolu Paket24 Premijer lige....

Aktualnoprije 4 sata

VSŽ sa 64 nove pozitivne osobe

Naša županija bilježi 64 nove pozitivne osobe na COVID-19 potvrđenih PCR testiranjem (16 osoba iz Vinkovaca, po 6 osoba iz...

Aktualnoprije 5 sati

vlč. Brkić: Ponovno otkrijmo radost koju nam donosi Isus Krist!

Nadbiskupovim dekretom u okviru redovitih premještaja, župu sv. Ćirila i Metoda u Vinkovcima je 20. kolovoza preuzeo vlč. Mario Brkić....

Aktualnoprije 6 sati

Mjesec knjige i prije 50 godina s istim ciljem

Mjesec knjige počeo je u petak, a trajat će, kako mu samo ime kaže, do 15. studenog. Geslo ovogodišnjeg idanja...

Najčitanije