Kontaktirajte nas

Aktualno

Bespovratna sredstva Ministarstva turizma OPG-u Mirjana Maras

Objavljeno

-

Početkom godine, Ministarstvo turizma objavilo je Javni poziv za kandidiranje projekata “Konkuretnost turističkog gospodarstva”. Predmet Javnog poziva bila je dodjela bespovratnih novčanih sredstava Ministarstva turizma za razvoj malog i srednjeg poduzetništva, unapređenje ponude malih obiteljskih hotela, razvoj posebnih oblika turizma, te podizanje konkurentnosti hrvatskog turizma. Zanimljivo je da su na ovom natječaju dodijeljena bespovratna sredstva i dvama objektima s našeg područja, odnosno hotelu “Gem d.o.o.” Vinkovci i OPG-u “Mirjana Maras” Marinci. Pokazatelj je ovo da vinkovački ugostitelji i hotelijeri rade na poboljšanju kvalitete smještaja i realiziraju nove investicije, što će ujedno doprinjeti povećanju turističkog prometa na području Vinkovaca. OPG Mirjana Maras ovom je prilikom dobilo 50 tisuća kuna i veliki je to korak za podizanje kvalitete njihove turističke ponude. Ladanjska kuća Maras, koja je smještena u marinačkom vikend naselju, već na prvi pogled plijeni ljepotom i vidi se da je svaki detalj iste izrađen stručno i s puno pažnje za detalje. Vlasnici ovog ugostiteljskog objekta su supružnici Mirjana i Tihomir Maras iz Vinkovaca, koji su ovu kuću kupili još 70-ih godina prošlog stoljeća. Tihomir je priznati hrvatski arhitekt stoga ne čudi što je sve što je napravljeno na objektu izgleda skladno i savršeno se uklapa u prirodni ambijent koji je i bit turističke ponude ove ladanjske kuće.

“Nakon rata imanje smo ponovno gradili i dograđivali jer smo namjeravali tu živjeti. Obiteljske okolnosti omele su nas u planovima, pa smo 2015. tada već prilično veliki i uređeni objekt prenamijenili u ruralnu kuću za odmor i registrirali ga za pružanje ugostiteljskih usluga u seljačkom domaćinstvu s imenom Ladanjska kuća Maras u Marincima. Od Županijskog ureda za gospodarstvo dobili smo rješenje o vrsti i ruralna kuća za odmor kategorizira se u treću kategoriju koja se označava s četiri sunca i oznakom kvalitete Q. Za sada pružamo usluge smještaja u četiri smještajne jedinice kapaciteta osam kreveta, te korištenje okućnice. Ova vrsta izletišta pruža usluge pripremanja i usluživanja toplih i hladnih jela, te pića i napitaka do 80 gostiju, a ugostiteljske usluge pružamo tijekom cijele godine. Trenutačno na održavanju imanja radimo sami, a cilj nam je upošljavanje djelatnika ako uspijemo realizirati našu ideju i ako imamo dovoljan broj gostiju. Gostima nudimo slavonske specijalitete, delicije i pića koje sami proizvodimo na imanju”, priča Tihomir. Supruga Mirjana dodaje kako trenutačno rade na proširenju turističkih kapaciteta i sadržaja, te da sve financiraju vlastitim sredstvima, nadajući se da će i država prepoznati njihove napore i izdašnije pomagati i ruralni turizam. “Nadamo se da bi proširenjem postojećeg objekta mogli ponuditi i uslugu pripreme hrane s terasom kapaciteta do 80 gostiju, kušaonicu i prodaju svojih ekoproizvoda, ali i proizvoda susjednih OPG-ova, jer svi oni proizvode rakiju, vino, med, ajvar, kulen, čvarke, šunku, pekmez i druge domaće delicije”, kaže Mirijana. Marasovi planiraju izgraditi još dvije sobe i zatvoreni bazen sa saunom koji bi se koristio cijele godine i čime bi produžili sezonu. “Nedavno smo dobili od države 50.000 kuna na natječaju Ministarstva turizma i novac ćemo iskoristiti za izgradnju bazena, ali moramo bar još toliko dodati svoga novca. Plan je izgraditi zatvorenu, natkrivenu terasu s korištenjem obnovljivih izvora energije, čime bismo smanjili troškove održavanja objekta na minimum. Također smo planirali i povećanje smještajnih jedinica. Turistima iznajmljujemo cijelo imanje, a ne sobu, čime se otvara novi oblik turističke ponude na ovim područjima. Za razliku od Baranje, naša regija još nije stvorila turistički brend i imamo problem prometne infrastrukture. Sada se javlja i problem radne snage, no vjerujemo da će se to pokrenuti i da ćemo i mi plasirati svoj proizvod u okviru turističke ponude za goste koji žele visoki standard. Osim smještajnih kapaciteta, na imanju imamo prostor za tjelesne aktivnosti, ribnjak, ekovrt, ekovoćnjak, dječje igralište i igraonicu. Cijeli okoliš je hortikulturno uređen i oplemenjen nasadima voća i ukrasnog bilja koji u određenim godišnjim dobima daju šaroliki ugođaj”, ističe Tihomir Maras.

Naglašava i kako država treba više ulagati u ruralni i kontinentalni turizam zbog, kako kaže, nacionalnih, gospodarskih interesa sprječavanja odumiranja seoskih domaćinstava i depopulacijske politike. “Mislim da treba pomoći svima koji su uložili svoja sredstva da završe projekt i koji egzistiraju na ovom području. Naravno, nije isto baviti se turizmom u Dalmaciji, okolici Zagreba ili perifernim kontinentalnim sredinama u kojima mi živimo, gdje je standard puno manji nego u ostalim dijelovima. Stoga bi i porezna rasterećenja trebala biti stimulativna za zadržavanje i rad na ovim prostorima. Pokušavali smo se natjecati za neka sredstva iz EU fondova, ali uvjeti su komplicirani, nedorečeni, često besmisleni, plaćanja spora, tako da ništa nismo dobili. U kontaktu smo sa županijskim i gradskim turističkim djelatnicima. Mi smo zapravo početnici u turističkoj branši i polako se razvijamo u turizmu, za sada sporo, ali imamo vjeru i cilj”, zaključuje Tihomir Maras.

Aktualno

Vukovarsko-srijemska županija bilježi 243 nove pozitivne osobe

Objavljeno

-

Napisao/la

    117 pregleda

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do jutros u 8 sati, u posljednja 24 sata su 243 nove pozitivne osobe na COVID-19, potvrđene PCR testiranjem ( 82 osobe iz Vinkovaca, 25 osoba iz Županje, 15 osoba iz Vukovara, 9 osoba iz Borova, po 7 osoba iz Jarmine, Nuštra, Otoka, po 6 osoba iz Cerne i Ivankova, po 5 osoba iz Cerića, Nijemaca i Starih Mikanovaca, po 4 osobe iz Andrijaševaca, Bošnjaka, Iloka i Starih Jankovaca, po 3 osobe iz Privlake, Retkovaca, Rokovaca, Slakovaca, Tordinaca i Tovarnika, 2 osobe iz Babine Grede, Drenovaca, Gradišta, Gunje, Lipovca, Negoslavaca, Ostrova i Tompojevaca, te po 1 osoba iz Donjeg Novog Sela, Đeletovaca, Ilače, Komletinaca, Lipovače, Mirkovaca, Novih Mikanovaca, Podgrađa, Soljana, Strošinaca, Štitara, Trpinje, Vinkovačkih Banovaca i Vođinaca ). Nema preminulih osoba .

Od početka epidemije ukupan broj oboljelih osoba je 24.648. Oporavilo se 22.989 izliječeno, a preminulo je 399 osoba. Zbog COVID-19 bolesti trenutno je hospitalizirano 56 osoba. U samoizolaciji su 2.272 osobe.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19, 86 je pozitivnih osoba iz sustava zdravstva ( 8 liječnika, 43 med. sestara / tehničara, 22 druga zdravstvena radnika, 13 nezdravstvenih radnika zaposlenih u zdravstvu ). U samoizolaciji iz sustava zdravstva nalazi se 11 radnika ( 8 med. sestara / tehničara, 1 drugi zdravstveni radnik, 2 nezdravstvena radnika zaposlena u zdravstvu ). Iz sustava obrazovanja ukupno je oboljelo 149 nastavnika i 725 učenika.

U protekla 24 sata testirana je 531 osoba te je broj do sada testiranih 129.463.

Nastavi čitati

Aktualno

29. obljetnica Vojno-redarstvene operacije Maslenica ’93.

Objavljeno

-

Napisao/la

    50 pregleda
Foto: Hrvatski vojnik

Vojno-redarstvena operacija “Maslenica ’93.” bila je prva velika oslobodilačka akcija u dotadašnjem dijelu Domovinskoga rata, kojom je u nešto manje od tri dana prije 29 godina oslobođen znatan dio zadarskog zaleđa te su stvorene pretpostavke za ponovno prometno povezivanje juga i sjevera zemlje.

Nakon napadnih djelovanja od 22. do 27. siječnja 1993. godine, snage Hrvatske vojske i policije prešle su u fazu aktivne obrane oslobođenih područja.

Neprijatelj je ojačanim snagama nastojao vratiti područja te su borbe hrvatskih i neprijateljskih agresorskih srbočetničkih snaga na cijeloj crti obrane nastavljene sve do kraja ožujka 1993. godine.

U tom je vremenu poginulo više hrvatskih branitelja u snažnim borbama s neprijateljskim snagama nego u prvim danima bojnih djelovanja.

U prva tri dana akcije poginulo je 19 pripadnika HV-a i MUP-a, a ranjeno ih je 70, a zbog snažnih topničko-raketnih i tenkovskih, a povremeno i pješačko-diverzantskih napada agresora koji su uslijedili odmah nakon operacije, do 31. ožujka 1993. poginulo je 127 hrvatskih branitelja.

Zahvalu braniteljima sudionicima VRO “Maslenica ’93”, posebno obiteljima poginulih, danas je u Zadru, na svečanom obilježavanju 29 godina od operacije, uputio Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

VRO “Maslenica ’93” bila je prekretnica u Domovinskome ratu kao snažna poruka da su hrvatske oružane snage sposobne osloboditi državu od neprijatelja, istaknuo je ministar Medved.

Nastavi čitati

Aktualno

Narodna knjižnica i čitaonica sv. Benedikta Nuštar

Objavljeno

-

Napisao/la

    59 pregleda

Svoj rad u uvjetima pandemije COVID-19 bolesti prilagodila je i Narodna knjižnica i čitaonica sv. Benedikta Nuštar, koja će u ožujku ući u dvanaestu godinu rada kao Podružnica Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci. Unatoč epidemiološkim mjerama i uz njihovo pridržavanje aktivnosti nisu izostale tijekom cijele prošle godine.

“Ukupan broj aktivnih korisnika u 2021. godini bio je 416. Broj posudbi bio 5 411, a broj fizičkih posjeta Knjižnici 4 274. Tijekom godine organizirana su 62 događaja, od toga 36 za djecu. Knjižni fond u 2021. godini sastojao se od 12 388 jedinica knjižne građe odnosno svezaka”, ističe Martina Vignjević, voditeljica nuštarske Knjižnice.

Kao zadnje aktivnosti u prošloj godini od 2. prosinca pa do 23. prosinca, u Knjižnici su organizirane Božićne radionice za mlađe korisnike “Nadamo se, ako mjere budu dozvolile da ćemo uskoro ponovno krenuti s radionicama za djecu. Kroz godinu su također u planu i gostovanja u našem prostoru i, naravno, obilježavanje značajnih datuma i manifestacija kao što su Noć knjige, Mjesec hrvatske knjige i druge. Nastavlja se i aktivnost Čitateljskog kluba koji se sastaje mjesečno jedanput, zadnji četvrtak u mjesecu, a za siječanj Knjiga mjeseca je “Braneći Jacoba” autora Williama Landaya”, ističe Martina Vignjević.

Recimo i to kako, uz Knjižnicu u Nuštru, ljubitelji pisane riječi iz općine Nuštar iz mjesta Cerić i Marinci imaju i mogućnost posudbe knjiga u bibliobusu. Bibliobus stiže petkom, u Cerić od 8,30 do 9,10 te od 13,35 do 14,40 h, a u Marince od 12,10 do 13,20 h. Upis u bibliobus je 20 kuna. Isto toliko je i godišnje članstvo za odrasle u nuštarskoj Knjižnici dok djeca i srednjoškolci do 18 godina usluge Knjižnice mogu koristiti besplatno. Radno vrijeme Knjižnice je ponedjeljkom, srijedom i petkom od 8,00 do 15,00 h te utorkom i četvrtkom od 12,00 do 20,00 h.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 2 sata

Vukovarsko-srijemska županija bilježi 243 nove pozitivne osobe

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do jutros u 8 sati, u posljednja 24 sata su 243 nove pozitivne osobe...

Aktualnoprije 2 sata

29. obljetnica Vojno-redarstvene operacije Maslenica ’93.

Vojno-redarstvena operacija “Maslenica ’93.” bila je prva velika oslobodilačka akcija u dotadašnjem dijelu Domovinskoga rata, kojom je u nešto manje...

Aktualnoprije 3 sata

Narodna knjižnica i čitaonica sv. Benedikta Nuštar

Svoj rad u uvjetima pandemije COVID-19 bolesti prilagodila je i Narodna knjižnica i čitaonica sv. Benedikta Nuštar, koja će u...

Aktualnoprije 4 sata

U Slavoniji povremeni snijeg češći tijekom dopodneva

Baš kao što su meteorolozi i najavljivali za Slavoniju, uz  umjereno i pretežno oblačno vrijeme Vinkovce i okolicu jutros je...

Vijestiprije 5 sati

Blagdan svetog Vinka, 22. siječnja, dan svih zaljubljenika u vino

Autentičan je to  i važan  vinogradarski blagdan kada vinogradari trs vinove loze simbolično režu, vješaju se kobasice i sve se...

Aktualnoprije 18 sati

Vinko Juzbašić predstavio knjigu “Kad sam ja bio đeca”

U dvorani ogranka Matice Hrvatske u Vinkovcima održano je predstavljanje knjige “Kad sam ja bio đeca” autora Vinka Juzbašića. Knjiga,...

Vijestiprije 19 sati

Autobusni prijevoznici traže isplatu naknade

Autobusni prijevoznici traže da im se isplati trošak hladnog pogona u vrijednosti od barem 50 posto ugovorenog iznosa s državom...

Aktualnoprije 20 sati

Od danas pošiljke možemo slati u 191 državu

Korisnici usluga Hrvatske pošte mogu međunarodne pošiljke slati u 191 državu i teritorij na svim kontinentima, priopćili su iz Hrvatske...

Najčitanije