1 C
Vinkovci
Srijeda, 6. prosinca 2023.

Bespovratna sredstva Ministarstva turizma OPG-u Mirjana Maras

Više od autora

- vl promo-
Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

Početkom godine, Ministarstvo turizma objavilo je Javni poziv za kandidiranje projekata “Konkuretnost turističkog gospodarstva”. Predmet Javnog poziva bila je dodjela bespovratnih novčanih sredstava Ministarstva turizma za razvoj malog i srednjeg poduzetništva, unapređenje ponude malih obiteljskih hotela, razvoj posebnih oblika turizma, te podizanje konkurentnosti hrvatskog turizma. Zanimljivo je da su na ovom natječaju dodijeljena bespovratna sredstva i dvama objektima s našeg područja, odnosno hotelu “Gem d.o.o.” Vinkovci i OPG-u “Mirjana Maras” Marinci. Pokazatelj je ovo da vinkovački ugostitelji i hotelijeri rade na poboljšanju kvalitete smještaja i realiziraju nove investicije, što će ujedno doprinjeti povećanju turističkog prometa na području Vinkovaca. OPG Mirjana Maras ovom je prilikom dobilo 50 tisuća kuna i veliki je to korak za podizanje kvalitete njihove turističke ponude. Ladanjska kuća Maras, koja je smještena u marinačkom vikend naselju, već na prvi pogled plijeni ljepotom i vidi se da je svaki detalj iste izrađen stručno i s puno pažnje za detalje. Vlasnici ovog ugostiteljskog objekta su supružnici Mirjana i Tihomir Maras iz Vinkovaca, koji su ovu kuću kupili još 70-ih godina prošlog stoljeća. Tihomir je priznati hrvatski arhitekt stoga ne čudi što je sve što je napravljeno na objektu izgleda skladno i savršeno se uklapa u prirodni ambijent koji je i bit turističke ponude ove ladanjske kuće.

“Nakon rata imanje smo ponovno gradili i dograđivali jer smo namjeravali tu živjeti. Obiteljske okolnosti omele su nas u planovima, pa smo 2015. tada već prilično veliki i uređeni objekt prenamijenili u ruralnu kuću za odmor i registrirali ga za pružanje ugostiteljskih usluga u seljačkom domaćinstvu s imenom Ladanjska kuća Maras u Marincima. Od Županijskog ureda za gospodarstvo dobili smo rješenje o vrsti i ruralna kuća za odmor kategorizira se u treću kategoriju koja se označava s četiri sunca i oznakom kvalitete Q. Za sada pružamo usluge smještaja u četiri smještajne jedinice kapaciteta osam kreveta, te korištenje okućnice. Ova vrsta izletišta pruža usluge pripremanja i usluživanja toplih i hladnih jela, te pića i napitaka do 80 gostiju, a ugostiteljske usluge pružamo tijekom cijele godine. Trenutačno na održavanju imanja radimo sami, a cilj nam je upošljavanje djelatnika ako uspijemo realizirati našu ideju i ako imamo dovoljan broj gostiju. Gostima nudimo slavonske specijalitete, delicije i pića koje sami proizvodimo na imanju”, priča Tihomir. Supruga Mirjana dodaje kako trenutačno rade na proširenju turističkih kapaciteta i sadržaja, te da sve financiraju vlastitim sredstvima, nadajući se da će i država prepoznati njihove napore i izdašnije pomagati i ruralni turizam. “Nadamo se da bi proširenjem postojećeg objekta mogli ponuditi i uslugu pripreme hrane s terasom kapaciteta do 80 gostiju, kušaonicu i prodaju svojih ekoproizvoda, ali i proizvoda susjednih OPG-ova, jer svi oni proizvode rakiju, vino, med, ajvar, kulen, čvarke, šunku, pekmez i druge domaće delicije”, kaže Mirijana. Marasovi planiraju izgraditi još dvije sobe i zatvoreni bazen sa saunom koji bi se koristio cijele godine i čime bi produžili sezonu. “Nedavno smo dobili od države 50.000 kuna na natječaju Ministarstva turizma i novac ćemo iskoristiti za izgradnju bazena, ali moramo bar još toliko dodati svoga novca. Plan je izgraditi zatvorenu, natkrivenu terasu s korištenjem obnovljivih izvora energije, čime bismo smanjili troškove održavanja objekta na minimum. Također smo planirali i povećanje smještajnih jedinica. Turistima iznajmljujemo cijelo imanje, a ne sobu, čime se otvara novi oblik turističke ponude na ovim područjima. Za razliku od Baranje, naša regija još nije stvorila turistički brend i imamo problem prometne infrastrukture. Sada se javlja i problem radne snage, no vjerujemo da će se to pokrenuti i da ćemo i mi plasirati svoj proizvod u okviru turističke ponude za goste koji žele visoki standard. Osim smještajnih kapaciteta, na imanju imamo prostor za tjelesne aktivnosti, ribnjak, ekovrt, ekovoćnjak, dječje igralište i igraonicu. Cijeli okoliš je hortikulturno uređen i oplemenjen nasadima voća i ukrasnog bilja koji u određenim godišnjim dobima daju šaroliki ugođaj”, ističe Tihomir Maras.

Naglašava i kako država treba više ulagati u ruralni i kontinentalni turizam zbog, kako kaže, nacionalnih, gospodarskih interesa sprječavanja odumiranja seoskih domaćinstava i depopulacijske politike. “Mislim da treba pomoći svima koji su uložili svoja sredstva da završe projekt i koji egzistiraju na ovom području. Naravno, nije isto baviti se turizmom u Dalmaciji, okolici Zagreba ili perifernim kontinentalnim sredinama u kojima mi živimo, gdje je standard puno manji nego u ostalim dijelovima. Stoga bi i porezna rasterećenja trebala biti stimulativna za zadržavanje i rad na ovim prostorima. Pokušavali smo se natjecati za neka sredstva iz EU fondova, ali uvjeti su komplicirani, nedorečeni, često besmisleni, plaćanja spora, tako da ništa nismo dobili. U kontaktu smo sa županijskim i gradskim turističkim djelatnicima. Mi smo zapravo početnici u turističkoj branši i polako se razvijamo u turizmu, za sada sporo, ali imamo vjeru i cilj”, zaključuje Tihomir Maras.Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno