Hrvatska po drugi put izlazi na birališta u vrijeme pandemije koronavirusa. Obavezne maske u zatvorenim prostorima za birače, članove biračkih odbora, promatrače i medije, ali i na otvorenom ako se ne može držati razmak veći od dva metra – dio su tehničkih uputa koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo (DIP) za glasovanje na lokalnim izborima.

Ako ne mogu držati razmak veći od dva metra, maske moraju nositi i osobe koje na otvorenom čekaju ulazak u objekt gdje je biračko mjesto. Biraču koji dođe bez maske ovlašteni su masku dati predsjednik, odnosno potpredsjednik biračkog odbora, proizlazi iz uputa koje je DIP pripremio u suradnji s HZJZ-om.

Za razliku od parlamentarnih izbora, kad je nošenje maski bilo preporuka, one su sad obvezne. U zatvorenim prostorima moraju ih imati birači, članovi biračkih odbora, promatrači, a ista obveza vrijedi i na otvorenom ako se ne može držati razmak veći od dva metra ispred biračkog mjesta.

Birač nakratko skida masku jedino kada član biračkog odbora utvrđuje njegov identitet, birači s oštećenjima na rukama obavezno moraju nositi rukavice, a svi birači na ulasku u prostoriju dezinficirati ruke.

Preporuke su da birač donese svoju kemijsku olovku kojom će glasati, no i tada mora na ulazu dezinficirati ruke.

U prostoriju za glasovanje birači ulaze i izlaze jedan po jedan, držeći razmak od najmanje dva metra, u prostoriji ih istovremeno može biti samo onoliko koliko je označenih mjesta za glasovanje.

U Hrvatskoj je danas ukupno 6500 biračkih mjera, a brigu o potrebnoj zaštitnoj opremi na tim mjestima vodi općinsko/gradsko izborno povjerenstvo.

Prostoriju u kojoj je birački odbor treba temeljito prozračiti, a prozračivanje ponoviti više puta tijekom dana, na ulazu u prostoriju na vidljivo mjesto treba postaviti dezinficijens za ruke. Prije početka rada, određuje se član odbora zadužen za dezinfekciju.

Dok za glasačke kutije i paravane vrijedi razmak od najmanje dva metra, članovi BO-a moraju međusobno održavati fizički razmak od metra i pol.

Član BO-a koji ima oštećenja na rukama obavezno mora nositi rukavice, a isto vrijedi i za člana koji od birača uzima isprave. Svi članovi BO-a moraju redovito dezinficirati ruke te ne dirati lice, usta, nos i oči rukama.

U prostoriji je zabranjeno jesti i piti. Površine koje se dodiruju za glasovanja (kvake, stolovi, kemijske olovke i slično) treba više puta dnevno prebrisati dezinficijensom.

Nakon što glasovanje završi i biračko mjesto se zatvori, članovi BO-a dužni su temeljito prozračiti prostoriju i prebrisati površine dezinficijensom, pa tek onda krenuti na brojanje glasova. Preporučuje im se da nose zaštitne rukavice, a ako imaju oštećenja, to je obveza. Članovi BO trebaju biti međusobno udaljeni najmanje metar i pol, promatrači dva metra od stola na kojem se glasovi broje.

Glasovanje birača zaraženih covidom-19

Kad birač ne može doći na biračko mjesto zbog teže bolesti, nemoći ili invaliditeta, njemu dolaze članovi BO-a i omogućuju da svoju dužnost obavi ispred ulaznih vrata u stan, odnosno kuću, a isto vrijedi i ako je birač u samoizolaciji. I jedni i drugi pritom obvezno nose maske, a članovi BO-a i rukavice te nazuvke na cipelama ako birač ne može doći do ulaza, pa moraju ući u stan/kuću.

Birači zaraženi covidom-19 glasuju uz pomoć druge osobe koja će po njihovoj ovlasti i uputi ispuniti glasački listić. Sve radnje obavljaju se ispred ulaznih vrata stana/kuće birača koji ne smije imati neposredan bliski kontakt s članovima BO-a.

DIP ističe da se biračka mjesta ne određuju u ustanovama socijalne skrbi, birači – korisnici tih ustanova glasaju prema mjestu njihova prebivališta.

Članovi BO-a mogu omogućiti glasovanje biračima – korisnicima ustanova socijalne skrbi ispred ulaznih vrata ustanove ili u samoj ustanovi, iznimno, ako imaju prebivalište na adresi ustanove i ako je adresa ustanove u obuhvatu biračkog mjesta na način propisan tehničkom uputom i sukladno propisanim epidemiološkim mjerama.

Svi hrvatski državljani s pravom glasa na dan izbora mogu ući u zemlju bez da imaju negativan PCR test, kao što je to inače slučaj. Ovo izuzeće odnosi se na sve dolaske hrvatskih državljana iz bilo koje treće zemlje, a ne samo iz Srbije ili BiH. Njihov dolazak na glasanje smatrat će se dolaskom iz neodgodivih osobnih razloga. Oni se u zemlji ne smiju zadržati dulje od 12 sati, a u slučaju da u tom roku ne napuste Hrvatsku, na njih će se primjenjivati epidemiološke mjere.